Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Súd opäť zamietol odvolanie Pussy Riot

Pussy Riot
Pussy Riot (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský súd zamietol už druhé odvolanie členiek punkovej skupiny Pussy Riot proti ich odsúdeniu na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou.

Sudkyňa moskovského mestského súdu Ellada Bondarenková ešte 15. marca rozhodla, že pôvodný verdikt je "spravodlivý a primeraný". Súd o tom vo vyhlásení na svojej webovej stránke informoval v stredu. Sudkyňa tiež zamietla sťažnosť zo strany ruského ombudsmana Vladimira Lukina, ktorý vyzval na zrušenie rozsudku a opätovné prešetrenie prípadu s odôvodnením, že skutok spáchaný Pussy Riot sa nedá považovať za zločin. Právnička odsúdených Irina Chrunovová už vyhlásila, že jej mandantky sa chcú voči rozsudku odvolať k vyššej inštancii.

Členky Pussy Riot vnikli vo februári 2012 do moskovskej pravoslávnej katedrály a zaspievali punkovú modlitbu proti terajšiemu prezidentovi a vtedajšiemu premiérovi Vladimirovi Putinovi. V auguste minulý rok ich odsúdili na dva roky väzenia, vo väzbe sú od svojho zadržania v marci 2012. Nadeždu Tolokonnikovovú a ďalšiu členku skupiny Mariu Aljochinovú poslali do pracovného tábora na Urale. Tridsaťročnú Jekaterinu Samucevičovú už prepustil súd na podmienku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu