Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Uväznená členka Pussy Riot sa sťažuje: Prenasledujú ma!

Maria Aljochinová
Maria Aljochinová (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Členka ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Maria Aljochinová v utorok zavŕši prvý týždeň hladovky, ktorú začala pre, ako tvrdí, prenasledovanie vo väznici. V liste, ktorý zverejnili v pondelok jej právnici, píše, že predstavitelia väznice štvú jej spoluväzňov proti nej. Používajú na to bezdôvodné zásahy proti nim a odmietajú im poskytovať zdravotnú starostlivosť.

Aljochinová, ktorá si s ďalšou členkou skupiny odpykáva dvojročné väzenie v pracovnom tábore za výtržníctvo, sa nesmela osobne zúčastniť na pojednávaní na súde, ktorý mal rozhodnúť o jej prepustení. Svojej advokátke nariadila, aby sa na pojednávaní taktiež nezúčastnila. Súd na odporučenie väznice podmienečné prepustenie Aljochinovej zamietol.

Členky Pussy Riot v auguste minulého roka odsúdili na dva roky väzenia za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou, no vo väzbe sú od svojho zadržania v marci 2012. Dvadsaťštyriročnú Aljochinovú a 23-ročnú Nadeždu Tolokonnikovovú poslali do pracovného tábora na Urale. Tridsaťročnú Jekaterinu Samucevičovú súd prepustil na podmienku. Predmetom ostro sledovaného procesu bol incident z februára 2012, keď mladé pankáčky vnikli do pravoslávnej katedrály v centre Moskvy a zaspievali "modlitbu" proti vtedajšiemu premiérovi a dnešnému prezidentovi Ruska Vladimirovi Putinovi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu