Štvrtok16. máj 2024, meniny má Svetozár, zajtra Gizela

Hladujúcu členku Pussy Riot previezli do nemocnice

Maria Aľochinová
Maria Aľochinová (Zdroj: SITA)

MOSKVA – Väznenú členku ruskej punkovej skupiny Pussy Riot Mariu Aľochinovú (24), ktorá už týždeň drží protestnú hladovku, previezli dnes do nemocnice, oznámila agentúra DPA.

Aľochinovú hospitalizovali v nemocnici väzenskej kolónie v meste Berezniki na Urale, kde si hudobníčka odpykáva dvojročný trest odňatia slobody. Po hospitalizácii sa podrobila liečbe nízkeho tlaku.  Aľochinová už siedmy deň drží hladovku na protest proti tomu, že jej nepovolili účasť na minulotýždňovom pojednávaní, na ktorom súd zamietol jej žiadosť o predčasné prepustenie.

Tri členky Pussy Riot vlani odsúdili za výtržníctvo motivované náboženskou nenávisťou. Verdikt súvisí s ich kontroverzným protestným vystúpením proti prezidentovi Vladimirovi Putinovi v moskovskom Chráme Krista Spasiteľa. Jednej z odsúdených členiek skupiny neskôr odvolací súd zmiernil pôvodný dvojročný väzenský trest na podmienečný a prepustil ju na slobodu. U zvyšných dvoch - Marie Aľochinovej a Nadeždy Tolokonnikovovej, súd nesúhlasil s podmienečným prepustením ani s odkladom výkonu trestu.

Aľochinovú väznia v Permskom kraji na Urale, zatiaľ čo Tolokonnikovovú v Mordvianskej republike v európskej časti Ruska. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu