Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Kauza kontaktov s podsvetím: Duchoňov asistent môže odísť s mesačnou mzdou

Poslanec Daniel Duchoň
Poslanec Daniel Duchoň (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Poslanec parlamentu Daniel Duchoň po odhalení, že jeho nový asistent v minulosti podnikal s údajným mafiánskym bossom Ladislavom Bališom uviedol, že s asistentom spoluprácu rozviaže. Poslanecký asistent Robert Orawetz by napriek tomu mohol zarobiť 2077 eur, keďže zákon mu v prípade výpovede umožňuje mesačnú výpovednú lehotu.

Advokát Robert Orawetz, ktorý mal nastúpiť ako poslanecký asistent pre poslanca Daniela Duchoňa, potvrdil, že sa pozná s Ladislavom Bališom, obžalovaným z viacerých trestných činov. Ako sme informovali v článku, Orawetz v Obchodnom registri figuroval vo firme Bako Invest, do ktorej deň po jeho odchode vstúpil Ladislav Bališ. Spolu s Bališom však do Bako Investu vstúpil aj Norbert Kocsis, ktorý sa v médiách spomína ako posledný žijúci člen skupiny Pápayovcov. Kocsis mal byť jediný, ktorý prežil popravu Pápayovcov v dunajskostredskom podniku Fontána v roku 1999. Robert Orawetz vyhlásil, že s Kocsisom sa nestretával. V súvislosti s Ladislavom Bališom nám však povedal "Klamal by som, keby som povedal, že som sa s ním nestretol".

Spolu s Orawetzom sa zo spoločnosti Bako Invest vytratila aj firma European Property Investments, registrovaná na Seychelských ostrovoch.

Daniel Duchoň je členom parlamentného výboru na kontrolu činnosti Vojenského spravodajstva, kde prichádza do styku aj s utajovanými skutočnosťami. Ako poslanec však nemusí mať bezpečnostnú previerku a jeho prítomnosť vo výbore je iba otázkou politickej nominácie. "Každý poslanec by mal dokázať hodnoverne vyvrátiť podozrenia z udržiavania takýchto kontaktov. Strany by si mali dať záležať na svojich nomináciách," reagoval na zverejnenie informácií Martin Fedor (SDKÚ), predseda výboru na kontrolu Vojenského spravodajstva. Daniel Duchoň už informoval, že asistentskú zmluvu s Orawetzom rozviaže, aby sa vyhol podozreniam.

Poslanecký asistent je formálne zamestnancom Kancelárie Národnej rady a po rozviazaní pracovného pomeru nemá nárok na odstupné. Hovorca predsedu parlamentu Pavel Chovanec nás však informoval, že poslanec môže vzťah so svojim asistentom ukončiť dohodou, alebo výpoveďou. V prípade výpovede by asistentovi plynula jednomesačná výpovedná lehota, za ktorú by mal nárok si fakturovať zmluvný honorár, teda 2077 eur.

Viac o prepojeniach Roberta Orawetza sme písali tu:

Asistent smeráckeho poslanca priznal podnikanie s bossom podsvetia!

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu