Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pápež si vyberie sekretára: Toto sú kandidáti na sivú eminenciu Vatikánu!

Pápež František. Zobraziť galériu (3)
Pápež František. (Zdroj: SITA)

VATIKÁN - Prvým zásadným krokom pápeža Františka bude zrejme výber nového sekretára. Dá sa očakávať, že zabehnuté poriadky sa veľmi rýchlo zmenia. Druhým mužom Vatikánu je v súčasnosti kardinál Tarcisio Bertone, ktorého takmer určite nový pápež nahradí. Medzi pravdepodobných kandidátov podľa denníka La Repubblica patrí brazílsky kardinál Joao Braz de Aviz, šancu majú aj niektorí talianski kardináli.

Post štátneho sekretára je druhým najvyšším vo vatikánskej hierarchii, zastávať ho môžu iba kardináli. Bertoneho si na post vybral emeritný pápež Benedikt XVI a po jeho abdikácii niekoľko dní viedol taliansky kardinál celú katolícku cirkev. Jeho mandát však končí po voľbe nového pápeža a podľa znalcov vatikánskych pomerov si pápež František za svojho "premiéra" vyberie iného kardinála. Podľa talianskych médií sa zrejme rozhodne medzi Brazílčanom a Talianmi Bertellom, Filonim a Bernardinim.

Šesťdesiatpäťročný brazílsky kardinál je argentínskemu pápežovi blízky nielen kvôli juhoamerickému pôvodu. Podľa denníka La Repubblica v minulosti často kritizoval výsady členov kúrie alebo nedostatok transparentnosti vo finančných operáciách Vatikánskej banky a do vedenia katolíckej cirkvi by rovnako ako sám František mohol priniesť čerstvý vietor.

Joao Braz de Aviz
Zobraziť galériu (3)
Joao Braz de Aviz  (Zdroj: SITA)

Práve Bertone bol vo Vatikáne už dlhšiu dobu terčom kritiky, napríklad v súvislosti so škandálom okolo sexuálneho zneužívania detí katolíckymi kňazmi. Dá sa očakávať, že ho nový pápež bude chcieť nahradiť práve niekým z tých, ktorí majú na dianie vo Vatikáne kritický pohľad.

Jedným z favoritov na významný post je podľa denníka Il Messaggero aj Giuseppe Bertello. Sedemdesiatročný taliansky kardinál je v súčasnosti zodpovedný za chod vatikánskej štátnej infraštruktúry od múzeí až po zdravotníctvo.

Giuseppe Bertello (v strede)
Zobraziť galériu (3)
Giuseppe Bertello (v strede)  (Zdroj: SITA)

Šancu nahradiť Bertoneho má aj ďalší Talian Ferdinando Filoni. Šesťdesiatšesťročný prefekt Kongregácie pre evanjelizáciu národov má veľký vplyv medzi veriacimi z Afriky či Ázie.

Medzi menami, ktoré ako možných kandidátov uvádza zvyčajne dobre informovaný denník La Repubblica, sa objavuje aj tretí taliansky kardinál Adriano Bernardini. Sedemdesiatročný cirkevný diplomat pôsobil dlhé roky ako pápežský vyslanec v najrôznejších kútoch sveta, napríklad v Pakistane, Angole, Japonsku či Venezuele, v súčasnosti má na starosti Taliansko a San Maríno.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu