Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Argentína si robí nároky na Falklandy: Obyvatelia to odhlasujú v referende

Cristina Kirchnerová
Cristina Kirchnerová

STANLEY - Obyvatelia Falklandských ostrovov rozhodujú v nedeľu v referende, či chcú ostať britským zámorským územím. Argentína si totiž robí stále nároky na súostrovie, a to aj 30 rokov po krvavom konflikte, v ktorom neuspela. V dôsledku argentínskeho tlaku na rokovania o suverenite sa ostrovania rozhodli uskutočniť hlasovanie.

Očakáva sa, že maličká komunita jednoznačne podporí svoju príslušnosť k Veľkej Británii. Je však nepravdepodobné, že potvrdenie status quo spor vyrieši. Argentínska prezidentka Cristina Kirchnerová už totiž avizovala, že výsledky neuzná. Ľudové hlasovanie potrvá do pondelka.

Falklandy objavil v roku 1592 britský moreplavec John Davis, postupne ich však kolonizovali Francúzi, Španieli a následne Argentínčania. Británia nad ostrovmi prevzala kontrolu v roku 1833. Argentína tento krok nikdy neuznala a v roku 1982 sa rozhodla územie obsadiť. Krátka, no krvavá vojna sa skončila kapituláciou Argentíny. Napätie začalo opäť narastať v roku 2010, keď Británia umožnila ťažobným spoločnostiam hľadať potenciálne ložiská ropy vo falklandských vodách. Organizácia Spojených národov vyzvala Britov, aby zvážili dekolonizáciu sporného územia, tí to však odmietli. Britský premiér David Cameron obvinil argentínsku prezidentku Kirchnerovú, že uberá 3000 obyvateľom súostrovia právo rozhodnúť o svojej vláde a podkopávala ich ekonomiku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu