Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Rating Argentíny klesol o 5 stupňov, nevylučuje štátny bankrot

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Ratingová agentúra Fitch znížila rating Argentíny o päť stupňov hlboko do špekulatívneho pásma, pričom ako dôvod uviedla pravdepodobnosť opätovného štátneho bankrotu. Informovala o tom agentúra AP.

Fitch znížila rating dlhodobých záväzkov Argentíny z B na CC a krátkodobých záväzkov z B až na C. Rating na takejto úrovni znamená, že krajina pravdepodobne nebude schopná naďalej plniť svoje záväzky. Agentúra tak reagovala na rozhodnutie súdu v New Yorku z minulého týždňa, podľa ktorého musí Argentína vyplatiť aj tých držiteľov jej dlhopisov, ktorí po štátnom bankrote krajiny v roku 2002 nesúhlasili s ich výmenou. Sumu asi 1,3 miliardy USD (približne 1 miliarda eur) musí vyplatiť do 15. decembra. Krajina sa proti rozsudku odvolala. V prípade, že Argentína bude musieť týchto investorov vyplatiť, začnú sa o svoje peniaze hlásiť aj ďalší držitelia jej dlhopisov v celkovej hodnote približne 11 miliárd USD.

Rozhodnutie amerického súdu postavilo na nohy všetkých argentínskych politikov a aj tí, ktorí nesúhlasia s prezidentkou Christinou Fernándezovou, svorne kritizujú sudcu Thomasa Griesu, ktorý nariadil vyplatenie všetkých veriteľov. Podľa nich rozhodnutie môže vyvolať novú dlhovú krízu v tretej najväčšej ekonomike Latinskej Ameriky a navyše negatívne ovplyvniť šance iných krajín vo finančných problémoch dohodnúť sa na budúcej reštrukturalizácii dlhu.

Okrem toho sudca rozhodol, že Argentína nesmie predbežne vyplácať veriteľov, ktorí s reštrukturalizáciou dlhu súhlasili, ak nebude ochotná verdikt súdu splniť. Tým sa krajina dostala do nezávideniahodnej situácie. Ak totiž nebude pokračovať vo vyplácaní veriteľov, ktorí s výmenou dlhopisov v rokoch 2005 a 2010 súhlasili, hrozí jej opätovná platobná neschopnosť.

Argentínsku ekonomiku navyše sužuje prehlbujúca sa recesia a k tomu sociálne nepokoje. Agentúra Fitch okrem najväčšieho problému s povinným vyplatením všetkých veriteľov preto ako ďalší dôvod uviedla aj "napätú a polarizovanú politickú klímu" a nespokojnosť obyvateľstva s vysokou infláciou, slabou infraštruktúrou a menou.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu