Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Z väzňa milionárom: Dva roky ho zabudli na samotke, vysúdil "majland"!

Stephena Slevina zabudli na samotke
Stephena Slevina zabudli na samotke (Zdroj: AP)

WASHINGON - Viac ako 15 miliónov dolárov dostane Američan, ktorý strávil 22 mesiacov v samoväzbe v Novom Mexiku bez toho, aby stál pred súdom. O výsledku mimosúdneho vyrovnania v piatok informoval na internete britský denník The Telegraph. Podľa neho ide o jednu z najvyšších takýchto dohodnutých súm v dejinách USA.

Stephen Slevin bol zadržaný v Novom Mexiku v roku 2005 pre podozrenie z riadenia v opitosti a z riadenia kradnutého auta. Muž trpel depresiami a strávil niekoľko dní v špeciálnej cele. Potom ho úrady premiestnili do samoväzby, kde zostal ďalších 22 mesiacov. Mimo nej vraj často nemohol stráviť ani hodinu denne. Muž si podľa svojich právnikov v tej dobe musel sám vytrhnúť jeden zub, nechty na nohách mu prerástli, až sa začali krútiť, a vychudnuté telo mu pokrývali rany. Prokuratúra medzitým rozhodla, že Slevin nie je spôsobilý na to, aby stál pred súdom, a obvinenia proti nemu podľa portálu latimes.com stiahla.

Slevina prepustili v roku 2007. V dôsledku pobytu vo väzbe údajne trpí posttraumatickou stresovou poruchou a musí do konca života brať lieky. Má vraj aj rakovinu pľúc, ktorá však s jeho pobytom vo väzbe nesúvisí, a už teraz sa dožil vyššieho veku, ako lekári pôvodne predpokladali.

Porotcovia federálneho súdu minulý rok Slevinovi priznali odškodnenie 22 miliónov dolárov. Čiastku, ktorú novomexickí činitelia podľa denníka Huffington Post označili za premrštenú, potvrdil aj federálny sudca. Slevin sa ale podľa médií rozhodol právnu bitku ukončiť a pristúpil na vyrovnanie vo výške 15,5 milióna dolárov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu