Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Polícia navrhla obžalovať strelca na Klausa: Hrozia mu dva roky

Pavel Vondrouš
Pavel Vondrouš (Zdroj: youtube/prima)

PRAHA - Česká polícia ukončila vyšetrovanie streľby na prezidenta Václava Klausa v meste Chrastava. Navrhla obžalovať Pavla Vondrouša, ktorý vlani 28. septembra z bezprostrednej blízkosti vypálil z plastovej pištole niekoľko guličiek do prezidentovho ramena. Klaus v Chrastave otváral obnovený secesný most. Informovala o tom dnes česká spravodajská webová stránka iDNES.cz.

"Vrchný komisár Odboru všeobecnej kriminality Krajského riaditeľstva polície Libereckého kraja v týchto dňoch ukončil vyšetrovanie incidentu a celý spisový materiál aj s návrhom na podanie obžaloby odovzdal na štátne zastupiteľstvo v Liberci," uviedla krajská policajná hovorkyňa Vlasta Suchánková.

Polícia obviňuje Vondrouša z trestného činu výtržníctva. Hrozia mu za to až dva roky väzenia. O ďalšej právnej kvalifikácii však bude rozhodovať štátny zástupca. Teoreticky hrozí strelcovi až šesť rokov, ak by sa jeho čin hodnotil ako útok na úradnú osobu.

Štátny zástupca Ivan Bernátek k prípadu uviedol, že spis študuje a bližšie informácie poskytne do 14 dní. Obvinený Vondrouš už v minulosti niekoľkokrát vysvetlil, prečo útok spáchal.

"Z môjho pohľadu obyčajného človeka je Česká republika v strašnom stave. Bežný občan si tu nemôže dovoliť uspokojiť základné životné potreby. Napríklad auto, bývanie, 14-dňovú dovolenku. Mnoho rodín zo svojich zárobkov len poplatí to, čo musí, a ešte im mnohokrát chýba. Klausa pokladám za jedného z ľudí, ktorí dopomohli k tomu, v akom stave republika je. Nebolo to myslené priamo proti pánu Klausovi, ale proti tomu, ako je nastavený systém," uviedol Vondrouš.

Klaus po vlaňajšom útoku odišiel do nemocnice, kde si nechal ošetriť poranený lakeť. Celá udalosť potom poukázala na zlyhanie prezidentovej ochranky. Jej šéf odstúpil, bodyguardov obvinili z nedbalostného trestného činu porušenia povinnosti strážnej služby. Klaus im však neskôr udelil milosť.

Z Vondrouša sa po útoku stala mediálne známa celebrita, napísal web iDNES.cz. Strelec sa zúčastnil aj niekoľkých demonštrácií, napríklad podporoval "tykadlového" vodiča Romana Smetanu. Klausovi dokonca poslal poukážkou 250 českých korún na vyčistenie poškodeného saka a košele.

Vondrouš pracuje v severočeskom Liberci ako zvárač. Vlani bol krátko členom komunistickej strany, ale kvôli pasivite mu začiatkom septembra členstvo zrušili.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu