Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Američania šetria: Z väzenia pustili vyše 2000 nelegálnych imigrantov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

WASHINGTON - Americké ministerstvo pre vnútornú bezpečnosť prepustilo v posledných týždňoch z väzby viac ako 2000 nelegálnych imigrantov, ktorým hrozilo vyhostenie z USA, a to vzhľadom na blížiace sa rozpočtové škrty. Počas marca plánovalo prepustiť 3000 ďalších, informovala agentúra Associated Press (AP).

Tieto čísla, uvedené v interných rozpočtových dokumentoch, ku ktorým sa dostala AP, sú výrazne vyššie než "niekoľko sto" nelegálnych imigrantov, ktorých prepustenie priznala vláda tento týždeň, keď silná krika viedla k dočasnému zastaveniu plánu. K štátom, kde imigrantov prepustili, patria Arizona, Kalifornia, Georgia a Texas.

Biely dom uviedol, že s ním prepúšťanie nelegálnych imigrantov nekonzultovali, išlo však o "málo nebezpečné" osoby a nie kriminálnikov. Ministerka pre vnútornú bezpečnosť Janet Napolitanová pripustila, že ľutuje, akým spôsobom bol plán dosiaľ realizovaný.

Imigračný a colný úrad (ICE) k minulému týždňu zadržiaval vo svojich väzeniach v dennom priemere 30.733 osôb, ktoré vo väzbe čakali na pojednávania o vyhostení. Dokumenty preskúmané agentúrou AP ukazujú, že vláda ich chcela do konca marca znížiť ich počet na 25.748.

Napolitanová už v pondelok varovala, že automatické plošné rozpočtové škrty, ktoré nadobudli účinnosť v piatok, obmedzia schopnosť vlády udržiavať vo väzobných strediskách dostatok miest pre najmenej 34.000 imigrantov.

Prepusteným imigrantom stále hrozí vyhostenie, z väzby ich pustili pod podmienkou dohľadu, ktorého náklady sú výrazne nižšie než odhadovaných 164 dolárov na deň za osobu vo väzbe.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu