Nedeľa2. jún 2024, meniny má Oxana, Xénia, zajtra Karolína, Kevin

Najsilnejšie slová Nemecka: Ak Británia odíde z EÚ, nastane katastrofa!

Minister financií Wolfgang Schäuble
Minister financií Wolfgang Schäuble

VIEDEŇ - Odchod Británie z Európskej únie by bol pre Brusel katastrofou. V rozhovore pre dnešné vydanie rakúskeho denníka Der Standard to vyhlásil nemecký minister financií Wolfgang Schäuble. Vysvetlil, že Európa, ak by nedokázala vo svojom zväzku Londýn udržať, by stratila tvár dynamického a jednotného bloku. Podľa agentúry Reuters ide o doteraz najsilnejšie vyhlásenie, ktoré má za úlohu zabrániť zmätkom v politike a na finančných trhoch.

"Pokúste sa potom vysvetlil Indonézanovi, že Európa je neuveriteľne silná, dynamicky jednotná, ale bohužiaľ nie je v stave, aby si udržala svetovo uznávanú krajinu, ako je Británia. Len strata povesti by bola katastrofou," povedal o možnom britskom odchode Schäuble. Minister hovoril v súvislosti so súčasnými spormi medzi Bruselom a Londýnom o výške bonusov pre bankárov.

Británia je osamotená v boji proti obmedzeniu týchto odmien, pretože nedokázala zohnať podporu, ktorá by novému únijnému nariadeniu v otázke bonusov pre bankárov zabránila. Toto únijné opatrenie by podľa niektorých mohlo ohroziť postavenie britskej metropoly ako finančného centra. Schäuble však v denníku Der Standard vyjadril "pochopenie" pre argumenty Británie, ktorá sa bráni proti stropom na bonusy.

Kompromis, na ktorom sa dohodli Európska komisia, írske predsedníctvo a Európsky parlament, obmedzuje bonus výškou základného platu pre budúci rok. Ak budú akcionári súhlasiť, môžu byť odmeny vyššie až dvojnásobne. Bonusy sú súčasťou legislatívneho návrhu o kapitálovej primeranosti bánk, ktorý únia vyjednáva už desať mesiacov a ktorým zavádza požiadavky medzinárodnej dohody bankových reforiem Basel III.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu