Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Zúfalstvo v Bulharsku: Zapálili sa ďalší dvaja ľudia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOFIA - Dvaja ďalší ľudia sa v Bulharsku na protest proti chudobe podpálili, čím celkový počet samoupálení stúpol na sedem. Informovala o tom dnes bulharská štátna rozhlasová stanica BNR a tlačová agentúra Reuters.

Nezamestnaný 41-ročný otec jedného dieťaťa sa dnes polial benzínom a zapálil v dedine Sitovo na severovýchode Bulharska. Previezli ho do nemocnice v meste Varna. Nachádzal sa v kritickom stave, keďže mal popáleniny na 90 percentách povrchu tela. Bol pri vedomí a lekárom povedal, že sa podpálil zo zúfalstva. "Mám toho dosť, nemáme na chlieb, už to ďalej nevydržím," povedal muž.

V pondelok večer 18. marca sa v banskom meste Bobov na východe Bulharska podpálil 59-ročný baník, ktorý takisto bojuje o život a má popáleniny na 30 percentách povrchu tela.

Baník, ktorého nedávno prepustili z práce, údajne pred incidentom zatelefonoval manželke a povedal jej, že sa cíti zbytočný. Potom sa v prítomnosti syna podpálil. Synovi sa však podarilo uhasiť oheň sakom. Za ostatný mesiac sa zapálilo päť ďalších ľudí. K samoupáleniam došlo v čase vlny protestov, niekedy násilných, proti vysokým účtom za elektrinu, nízkym mzdám a rozbujnenej korupcii v štáte. Štyria z týchto ľudí - traja muži a žena - podľahli zraneniam.

Psychológovia uviedli, že za týmito činmi, ktoré sú prvými v Bulharsku za celé desaťročia, stoja chudoba a zúfalstvo. Iba jeden z mužov, ktorí sa zapálili, vyjadril politické požiadavky. Išlo o 36-ročného Plamena Goranova z Varny a stal sa symbolom protestných zhromaždení, ktoré vo februári vyústili do demisie pravicovej vlády Bojka Borisova.

Parlamentné voľby sa budú konať v máji a je možné, že s ich blížiacim sa termínom opäť prepuknú veľké demonštrácie, ktoré v súčasnosti zoslabli. Bulharsko so 7,3 milióna obyvateľmi je najchudobnejšou krajinou EÚ. Priemerný mesačný zárobok je 400 eur a dôchodok dosahuje necelú polovicu tejto sumy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu