Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

EÚ chce uľahčiť pravidelným cestujúcim vstup do Schengenu

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Európska únia chce uľahčiť cudzincom prechod cez schengenské hranice. Jednoduchšie kontroly by sa mali týkať tých ľudí, ktorí cestujú často a sú preverení. Zriadiť chcú na to program registrovaných cestujúcich. Vyplýva to z Návrhu nariadenia Európskeho parlamentu a Rady, ku ktorému sa má vyjadriť aj Slovensko.

Únia predpokladá, že cestujúcich cez vonkajšie hranice bude pribúdať. Preto treba podľa nej ponúknuť alternatívny postup hraničných kontrol pre tých, ktorí často cestujú. Súčasné pravidlá totiž nedovoľujú výnimky z dôkladných hraničných kontrol. Pri tých sa nehľadí na rozdiely v miere rizika medzi jednotlivými cestujúcimi alebo na to, ako často cestujú.

Pohraničná stráž tak pri každom vstupe zisťuje, či cestujúci spĺňa všetky požiadavky na vstup do EÚ ako je účel pobytu, dostatočné finančné prostriedky potrebné na pokrytie nákladov spojených s pobytom a úmysel vrátiť sa do krajiny pôvodu.

Program registrovaných cestujúcich má vyzerať v praxi tak, že registrovaný cestujúci dostane kartu s identifikačným znakom (napríklad číslom žiadosti). Kartu pri príchode a odchode vloží do čítacieho
zariadenia. To nasníma kartu, cestovný doklad a odtlačky prstov.

Tieto údaje porovná s údajmi v centrálnom registri a iných databázach vrátane Vízového informačného systému. Ak sa kontroly skončia úspešne, cestujúci môže prejsť cez hranicu. Uľahčiť by sa tak mali aj manuálne hraničné kontroly, pri ktorých sa strážnici nebudú musieť registrovaných cestujúcich pýtať napríklad na cieľ cesty a peniaze.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu