Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Poľskom otriasla smrť chorej Dominiky (†2,5): Lekári sa na ňu vykašlali!

(Zdroj: se.pl)

VARŠAVA - Pobúrenie v Poľsku vyvolala smrť Dominiky z okolia Lodže, ktorá sa napriek vysokej horúčke nedočkala ani sanitky ani lekára z nočnej pohotovosti. Do lodžskej nemocnice sa dostala príliš neskoro, než aby sa ju na jednotke intenzívnej starostlivosti podarilo zachrániť.

Podľa médií v prípade nejde len o chyby jednotlivcov, ale o zlyhanie celého systému, v ktorom je šetrenie na úkor pacientov vraj bežným javom. Prípad vyšetruje prokuratúra.

"Má skoro 42 stupňov horúčky, kŕče, hnačku, zvracia," zúfala si Dominikina matka v nočnom telefonáte na pohotovosť, ktorého záznam odvysielala spravodajská televízia TVN 24.

Dispečer však nevyslal sanitku, ale len odporučil rodičom zavolať najbližšiu súkromnú ambulanciu v Skierniewiciach. Slúchadlo však zdvihol lekár, ktorý sa neodhodlal k výjazdu za dieťaťom. "Môžem prísť, ale to nemá zmysel - keď napíšem recepty, rovnako na ne v noci nič nekúpite. A dieťa do nemocnice nevezmem," tvrdil.

Až po ďalšom zúfalom telefonáte na pohotovosť o niekoľko hodín neskôr, keď dievčatko už strácalo vedomie, nasledoval príchod sanitky. Avšak vozidlo sa ako naschvál pokazilo, kým pacientka prestávala dýchať, a musela prísť ďalšia sanitka. O deň neskôr Dominika zomrela v nemocnici, ktorá vzápätí podala trestné oznámenie.

"Nezlyháva systém, ale často zlyhávajú ľudia v tom systéme. Keby bolo viac empatie, pravdepodobne by k tragédii nedošlo," spočiatku tvrdila úradná ochrankyňa práv pacientov Krystyna Kozlowská. Ale už pri prvých výsluchoch na prokuratúre vyšli najavo "šokujúce pochybenia". Napríklad v ambulancii miesto troch lekárov, ako predpisovala zmluva so zdravotnou poisťovňou, slúžil len jediný.

To je podľa zdravotníkov opýtaných denníkom Gazeta Wyborcza celkom bežná prax prinajmenšom na poľskom vidieku a v menších mestách, ktorá sa "papierovo" dáva do poriadku len v prípade kontroly. Sťažnosti na tento stav však až doteraz nemali žiadnu odozvu.

Teraz vraj súkromnej ​​ambulancii hrozí vypovedanie zmluvy - ale len v prípade, že sa nájde iné zariadenie ochotné zabezpečovať nočné a sviatočné služby.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu