Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Severná Kórea hrozí zrušením 60 ročného prímeria: Juh vytiahol 200 tisíc vojakov!

Webstránka Russia Today informuje o spoločnom vojenskom cvičení Južnej Kórey a Spojených štátov.
Webstránka Russia Today informuje o spoločnom vojenskom cvičení Južnej Kórey a Spojených štátov. (Zdroj: Russia Today)

BRATISLAVA - Padne šesťdesiat rokov staré prímerie, ktoré ukončilo Kórejskú vojnu? Pchjongjang zúri, pretože pod nosom mu cvičia desaťtisíce vojakov.

Komunistický režim v Severnej Kórei sa vyhráža, že zruší prímerie, ktoré v roku 1953 skončilo Kórejskú vojnu. Diktatúra pod vedením Kim Čong-una tvrdí, že prímerie vypovie už 11. marca, teda budúci pondelok. Podmienkou na jeho udržanie má podľa Severu byť zastavenie spoločných vojenských cvičení Spojených štáov a Južnej Kórey.

"Oznámenie Pchjongjangu prichádza v čase, keď juhokórejské a americké ozbrojené sily začali svoje spoločné cvičenie. Zúčastňuje sa na ňom dvestotisíc vojakov Južnej Kórey a desaťtisíc z USA," píše strána Russia Today. Severná Kórea varovala svojho južného suseda pred totálnym zničením.

Vojenské cvičenie Južnej Kórey a Spojených štátov sa však nezačalo pre nič za nič. Predchádzal mu test jadrovej zbrane na komunistickom severe, už tretí v poradí. V zákulisí OSN sa medzitým zvádzajú diplomatické boje o podobu ďalšieho balíka sankcií voči Severnej Kórey. Za ich návrhom by spoločne mali stáť Washington a Peking.

Severná a Južná Kórea spolu nikdy neuzavreli mier a Kórejskú vojnu z rokov 1950-53 ukončilo iba prímerie, ktoré rozdelilo štát pozdĺž 38. rovnobežky. Medzi dvoma Kóreami odvtedy jestvuje najstráženejšia hranica na svete.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu