Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Pchjongjang hrozí: Naše zbrane môžu zasiahnuť USA!

Nová kórejská raketa
Nová kórejská raketa (Zdroj: SITA)

SOUL - Severná Kórea v stredu varovala, že územie Spojených štátov je "dobre v dosahu" jej jadrových zbraní. Ide pritom o ďalšie pokračovanie agresívnej rétoriky po nedávnom atómovom teste Pchjongjangu.

V článku zverejnenom na oficiálnej webovej stránke krajiny Uriminzokkiri Kórejský národný mierový výbor, orgán pre propagandu, uvádza, že Sever je teraz plne nezávislým štátom s vlastnými raketami a jadrovými zbraňami. "Spojené štáty by si mali veľmi dobre vedomé, že pevnina USA je teraz dobre v dosahu našich strategických rakiet a jadrových zbraní," píše sa ďalej.

V podobnom zmysle sa uzavretý komunistický štát vyjadril v októbri minulého roku, keď tvrdil, že disponuje raketami schopnými zasiahnuť kontinentálne Spojené štáty. To sa vo všeobecnosti považovalo len za hrozby, následne v decembri však Pchjongjang uskutočnil úspešný test rakety dlhého doletu, po ktorom vo februári nasledoval aj v poradí už tretí test jadrovej zbrane.

Hoci si väčšina expertov myslí, že Sever má ešte pred sebou dlhú cestu, čo sa týka vývoja spoľahlivej interkontinentálnej balistickej rakety, decembrový odpal bol silným náznakom, že ide správnym smerom. Tretí jadrový test tiež vyvolal obavy, že KĽDR zdokonaľuje technickú schopnosť umiestniť zminiaturizovanú jadrovú hlavicu na raketu s dlhým doletom.

Na základe analýzy trosiek z decembrového odpalu juhokórejská armáda odhadla, že dosah strely bol okolo 10 000 kilometrov, teda by mohla zasiahnuť západ USA.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu