Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

USA a Čína: Dohoda o sankciách voči KĽDR

Severná Kórea vystrelila raketu
Severná Kórea vystrelila raketu (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Spojené štáty a Čína dosiahli predbežnú dohodu na návrhu rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorá by sankciami potrestala Severnú Kóreu za jej tretiu jadrovú skúšku z februára. S odvolaním sa na diplomatov o tom dnes informovala tlačová agentúra Reuters.

Tlačové stredisko svetovej organizácie medzitým oznámilo, že Rusko ako predsednícka krajina BR OSN počas tohto mesiaca zvolalo na dnes konzultácie rady o Severnej Kórei, ktoré sa budú konať za zatvorenými dverami.

Diplomati pri OSN pod podmienkou anonymity vyjadrili nádej, že dostanú návrh rezolúcie na dnešnom zasadnutí a že rada bude o dokumente hlasovať do konca tohto týždňa. Podrobnosti o návrhu neboli zatiaľ k dispozícii.

Diplomati v BR OSN uviedli, že by chceli posilniť ustanovenia predošlých sankčných rezolúcií prijatých po nukleárnych testoch KĽDR v rokoch 2006 a 2009, predovšetkým tie, ktoré sa týkajú inšpekcií a zadržiavania dodávok zakázaných položiek a finančných obmedzení.

Po predošlých jadrových skúškach Severnej Kórey uvalila Bezpečnostná rada OSN na izolovanú komunistickú krajinu sankcie zahŕňajúce zákaz dovozu nukleárnej a raketovej technológie, zbrojné embargo a zákaz dovozu luxusného tovaru.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu