Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Čínska vláda: Uprednostníme sociálny blahobyt pred hospodárskym rastom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska vláda prisľúbila dnes občanom, že poskytne financie z rozpočtu na boj proti hlboko zakorenenej korupcii, zlepšenie životného prostredia a riešenie ďalších otázok kvality života, ktoré žiada čoraz hlasnejšia verejnosť.

V úvode každoročného zasadnutia parlamentu vystúpil s výročným prejavom o politike vlády odchádzajúci premiér Wen Ťia-pao. Signalizoval v ňom, že lídri už nebudú zdôrazňovať hospodársky rast za každú cenu a spomalia rozvoj, aby mohli klásť prioritu na sociálne programy, informovala tlačová agentúra Associated Press (AP).

"Musíme si za východisko a cieľ celej práce vlády stanoviť zaistenie a zlepšenie blahobytu ľudí... a usilovať sa posilniť sociálny rozvoj," vyhlásil Wen vo svojom poslednom prejave pred odstúpením, ktorý trval vyše hodinu a pol.

Wenov prejav i sprievodný návrh rozpočtu sú v skutočnosti dokumentmi, schválenými novým vedením krajiny, ktoré formálne potvrdí v úradoch parlament na terajšom zasadnutí, i ďalšími vplyvnými funkcionármi v zákulisí.

Priamočiarejšie formulácie na rozdiel od vzletnejších fráz z minulosti, dôraz na sociálne otázky a boj proti korupcii namiesto rastu sú charakteristické pre nového šéfa komunistickej strany Si Ťin-pchinga. Ten od svojho predchodcu Chu Ťin-tchaa prevezme poslednú funkciu prezidenta, premiérom sa stane Li Kche-čchiang. Parlament odobrí okrem iného tiež zoštíhlenie vlády.

Otváracie zasadnutie parlamentu strážili stovky vojakov a policajtov v uniformách i v civile. Verejnosť držali dostatočne ďaleko za kordónmi, keď sa takmer 3000 poslancov schádzalo.

Noví lídri sa ujmú moci v čase, keď sa čínska verejnosť domnieva, že politika, ktorá priniesla krajine výrazný rast, zlyháva na dôsledkoch korupcie a ničenia životného prostredia a že z rastu majú nadmerný prospech elity spojené so stranou. Si Ťin-pching za štyri mesiace na čele strany podnietil očakávania na zmenu, keď hovoril o naliehavej potrebe potlačenia korupcie a držania sa zákonov namiesto vládnutia neobmedzenou mocou.

Vláda očakáva, že hospodársky rast Číny dosiahne tento rok 7,5 percenta, aj vďaka zvýšeniu rozpočtových výdavkov o desať percent, čomu má pomôcť navýšenie deficitu o polovicu.

Zahraničím ostro sledované výdavky na obranu porastú o 10,7 percenta. Ich takmer každoročný dvojciferný rast počas posledných dvoch desaťročí urobil z Číny po USA druhú krajinu, ktorá dáva najviac financií na armádu. Tretí rok po sebe však budú ešte vyššie čínske výdavky na obrovský systém štátnej bezpečnosti - políciu, ďalšie bezpečnostné orgány a súdy, konštatuje AP.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu