Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čína vyrobí ročne 80 miliárd párov jednorazových paličiek: Ničí to lesy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínsky priemysel každoročne vyrobí 80 miliárd párov jednorazových drevených paličiek na jedenie, v záujme záchrany tamojších lesov je však tento počet potrebné znížiť. V rámci výročného zasadnutia čínskeho parlamentu to v piatok vyhlásil jeden z delegátov, ktorý stojí na čele skupiny drevospracujúcich podnikov pôsobiacich v provincii Ťi-lin na severovýchode krajiny.

Po Kuang-sin, ktorého slová citovali štátne médiá, vyzýva Číňanov na "zmenu spotrebných návykov" a podnecovanie spoluobčanov k tomu, aby "si nosili vlastný príbor". Terajšia ročná spotreba paličiek sa podľa neho rovná 20 miliónom 20-ročných stromov, čo je množstvo, ktoré by stačilo na pokrytie pekinského Námestia nebeského pokoja 360 vrstvami výrobku.

Čína je najväčším spotrebiteľom a dovozcom dreva na svete. V roku 2006 vláda uvalila päťpercentnú daň na jednorazové paličky ako aj na drevené podlahové krytiny v snahe obmedziť plytvanie. Podľa údajov nezávislej organizácie Environmental Investigation Agency so sídlom v Londýne sa dopyt po dreve z cudziny v Číne od roku 2000 strojnásobil a v roku 2011 dosahoval 180 miliónov kubických metrov.

Minuloročná správa dodáva, že najmenej desatina dodávok pochádza z nelegálnych zdrojov, zatiaľ čo terajší vývoj znamená, že Čína "má v rukách osud veľkej časti prírodných lesov sveta".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu