Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Čína sa obhajuje: Na obranu potrebujeme vysoký rozpočet!

Čína obhajuje svoj vysoký rozpočet na obranu Zobraziť galériu (3)
Čína obhajuje svoj vysoký rozpočet na obranu (Zdroj: SITA)

PEKING - Napriek medzinárodným obavám z rastúcej vojenskej sily Číny v uplynulých rokoch dnes Peking obhajoval svoj vysoký rozpočet na obranu.

"Pokojná zahraničná politika Číny a jej obranná vojenská politika vedú k bezpečnosti a mieru v Ázii," uviedla hovorkyňa čínskeho parlamentu Fu Jing, keď sa jej agentúra DPA spýtala na nedávne zvýšenie výdavkov Číny na obranu.

Očakáva sa, že 3000-členné Celočínske zhromaždenie ľudových zástupcov (parlament) povedie rozpravu o národnom rozpočte a na svojom výročnom zasadnutí, ktoré sa začne v utorok, ho aj schváli.

Fu porušila prax parlamentu z uplynulých rokov a odmietla zverejniť, o koľko je zvýšený návrh rozpočtu na obranu na rok 2013. Povedala iba, že účasť Číny v mierových misiách OSN a protipirátskych námorných hliadkach ukázala, že armáda presadzuje globálny mier a stabilitu.

Čínsky rozpočet na obranu na rok 2012 bol oproti predchádzajúcemu roku navýšený o 11,2 percenta na 670 miliárd jüanov (106,4 miliardy dolárov), hoci niektorí západní kritici tvrdia, že skutočné výdavky krajiny na armádu sú možno až trojnásobok toho, čo uvádza rozpočet. Čína je po USA druhou krajinou s najvyššími výdavkami na armádu.

Peking uvádza, že potrebuje zvýšiť financovanie, aby mohol modernizovať svoju 2,5-miliónovú ľudovú oslobodzovaciu armádu Zahraniční politológovia a analytici však vyjadrujú obavy nad rýchlosťou a transparentnosťou čínskej vojenskej expanzie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu