Sobota11. máj 2024, meniny má Blažena, zajtra Pankrác

AMS: Slovensko možno porušilo zbrojné embargo voči Číne!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Slovensko možno porušilo európske zbrojné embargo voči Číne. S týmto podozrením prišiel nezávislý projekt Arms Watch Slovensko (AMS), ktorý sa odvoláva na najnovšiu výročnú správu o obchodovaní s vojenským materiálom, ktorú od roku 2004 zverejňuje Ministerstvo hospodárstva SR.

AMS upozorňuje v tejto súvislosti na vyvezený materiál v kategórii lietadiel, leteckých komponentov a súčiastok. Rezort diplomacie, ktorý mal podľa AMS tento obchod vetovať, v reakcii uviedol, že predmetom obchodu neboli zbrane.

Koordinátor projektu AMS Robert Mihály upozornil na to, že Slovensko vyviezlo do Číny v roku 2012 materiál v kategórii VM 10, kam patria lietadlá i zariadenia a súčasti lietadiel, okrem iného špeciálne navrhnuté, skonštruované alebo upravené na vojenské účely. Celková hodnota vývozu tohto materiálu bola 194.592 eur.

AMS preto upozorňuje na možné porušenie zbrojného embarga EÚ voči Čínskej ľudovej republike (ČĽR), ktoré platí od krvavého zásahu proti demokratickým aktivistom na pekinskom námestí Ťien An Men v júni 1989. Podľa Arms Watch Slovensko malo Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR tento predaj vetovať: "AMS preto žiada ministerstvo o vysvetlenie a vyvodenie dôsledkov," uviedol Mihály.

MZVaEZ v reakcii uviedlo, že rezort venuje každému vývozu vojenského materiálu zo SR do zahraničia osobitnú pozornosť s prihliadnutím na všetky jeho aspekty v kontexte zahraničnopolitických záväzkov SR.

Ministerstvo v tejto súvislosti pripomína, že embargo EÚ sa vzťahuje na vývoz zbraní. "V tomto prípade však predmetom vývozu neboli zbrane, ale náhradné dielce na letecké motory, ktoré sa používajú v cvičných prúdových lietadlách," uviedol tlačový odbor MZVaEZ. "Vzhľadom k tejto skutočnosti MZVaEZ SR zastáva názor, že Slovensko existujúce embargo z roku 1989 neporušilo," skonštatoval rezort vo svojom stanovisku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu