Nedeľa12. máj 2024, meniny má Pankrác, zajtra Servác

USA oznámili nové ekonomické sankcie voči Severnej Kórei

Severná Kórea
Severná Kórea (Zdroj: SITA)

NEW YORK - Americké ministerstvo financií sa rozhodlo uvaliť sankcie na severokórejskú banku - ktorá má na starosti zahraničný obchod - za jej podporu programu zbraní hromadného ničenia, uviedla dnes tlačová agentúra Reuters.

Tom Donilon, poradca amerického prezidenta Baracka Obamu pre národnú bezpečnosť, informoval v New Yorku o sankciách pre Foreign Trade Bank v prejave pre Ázijskú spoločnosť.

Donilon ďalej povedal, že ani Čína by so Severnou Kóreou nemala obchodovať ako zvyčajne, kým Pchjongjang ohrozuje svojich susedov. Dodal, že Spojené štáty nebudú akceptovať KĽDR ako štát s atómovými zbraňami, ani sa prizerať úsiliu o vývoj rakety s nukleárnym pohonom, ktorá by mohla zasiahnuť USA.  

Podľa Donilonových slov je Washington pripravený rokovať so Severnou Kóreou, avšak trvá na tom, že Pchjongjang najprv musí urobiť "zmysluplné kroky", aby splnil svoje medzinárodné záväzky.

Juhokórejská prezidentka Pak Kun-hje sa s americkým prezidentom Barackom Obamom stretne v Bielom dome v máji, informovala AP. Pak Kun-hje - prvá žena na poste prezidenta v Južnej Kórei - prijala pozvanie minulý mesiac, keď sa Donilon zúčastnil na jej inaugurácii.

Donilon tiež v New Yorku hovoril o tom, že počítačová bezpečnosť sa stala rastúcou výzvou pre ekonomické vzťahy Číny a USA. Peking by mal pochopiť rozsah problému, konštatoval Obamov poradca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu