Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

KĽDR obviňuje Američanov z hackerského útoku, vyhráža sa jadrovými zbraňami

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

SOUL – Severná Kórea, zvyčajne podozrievaná z hackovania iných, obvinila Spojené štáty z uskutočnenia kybernetických útokov na jej internetové servery. Stalo sa tak po správach o narušení fungovania hlavných severokórejských spravodajských portálov. Ruská tlačová agentúra Itar-Tass informovala, že po „rozsiahlom hackerskom útoku“ zo zahraničia padli v KĽDR internetové servery a znemožnili tak prístup k niektorým stránkam.

Juhokórejská televízia MBC uviedla, že medzi stránkami zasiahnutými kybernetickým útokom boli portály štátnych médií vrátane oficiálnej tlačovej agentúry KCNA i novín Rodong Sinmun. Medzičasom však už opäť fungujú normálne.

Obyčajní ľudia majú v KĽDR prístup k internetu len veľmi obmedzený, pričom väčšinou sa môžu dostať len na štátom spravované stránky. Širší web je prístupný len vláde a armáde. Tajné služby Južnej Kórey uvádzajú, že komunistický Sever pravidelne uskutočňuje útoky na ich siete, pričom najmenej raz za posledné roky sa mu podarilo nabúrať do dát tamojšieho ministerstva obrany.

Obvinenia prichádzajú v čase zvýšeného napätia medzi Severnou Kóreou a Južnou Kóreu podporovanou Spojenými štátmi. Pchjongjang nedávno pohrozil Washingtonu jadrovou vojnou v odpovedi na sankcie pre jeho tretí test atómovej zbrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu