Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Ak neprejdú úsporné opatrenia, portugalská vláda padne

Pedro Passos Coelho
Pedro Passos Coelho (Zdroj: SITA)

LISABON - Ak portugalský ústavný súd odmietne niektoré úsporné opatrenia vlády, kabinet môže padnúť. Ministrom to podľa denníka Publico povedal portugalský premiér Pedro Passos Coelho.

Pád vlády by však mohol ohroziť plnenie podmienok záchranného programu, ku ktorým sa krajina zaviazala v rámci medzinárodnej dohody o finančnej pomoci. Portugalsko sa zaviazalo znížiť svoj rozpočtový deficit v tomto roku na 4,5 percenta z vlaňajších 5 percent.

Trojpercentný limit EÚ chce vláda v Lisabone dosiahnuť v roku 2014, musí však usporiť najmenej 5 miliárd eur. Ak by súd rozhodol v neprospech úsporných opatrení, tento cieľ by sa dosiahnuť nepodarilo, povedal premiér.

Súd má o legalite úsporných opatrení rozhodnúť o niekoľko týždňov. Ich súčasťou je najrozsiahlejšie zvýšenie daní v moderných dejinách krajiny, zníženie dôchodkov ako aj platov štátnych zamestnancov. Opozičné strany tvrdia, že spomínané opatrenia porušujú základné práva občanov.

Portugalská ekonomika sa nachádza v najhoršej recesii od 70. rokov a miera nezamestnanosti sa blíži k rekordnej úrovni 17 percent. Vláda s účinnosťou od začiatku tohto roka presadila Európska komisia minulý mesiac zhoršila tohtoročný výhľad portugalskej ekonomiky na prepad o 1,9 percenta, kým podľa skoršej prognózy sa mala zmenšiť o 1 percento.

Portugalsko od roku 2011 čerpá od Medzinárodného menového fondu a EÚ finančnú pomoc v objeme 79,5 mld. eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu