Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tisíce Španielov protestovalo proti zlej situácii v krajine

Tisíce Španielov protestovalo proti zlej situácii v krajine Zobraziť galériu (5)
Tisíce Španielov protestovalo proti zlej situácii v krajine (Zdroj: SITA)

MADRID - Desaťtisíce ľudí pochodovali v piatok v desiatkach španielskych miest, aby demonštrovali proti vysokej nezamestnanosti, ktorá je podľa nich dôsledkom neefektívnych ekonomických opatrení vlády a korupčných škandálov.

Demonštrácie sa konali v Madride a 60 ďalších mestách, pričom sa na nich zúčastnilo 150 organizácií vrátane odborových zväzov reprezentujúcich stavebný či automobilový priemysel, políciu a zdravotníkov. Španielska nezamestnanosť dosahuje 26 percent a ekonomiku zasiahla už druhá recesia za tri roky, čo núti mnohých mladých absolventov i kvalifikovaných ľudí hľadať si prácu v zahraničí.

Podľa Cándida Méndeza, hovorcu jedného zo zastúpených odborov, je jasné, že ľudia odmietajú úsporné opatrenia vlády, ktoré "tlačia obyvateľstvo do chudoby a vzďaľujú od demokracie".

Španielsko sa nachádza vo veľkej ekonomickej kríze od roku 2008, keď praskla takzvaná realitná bublina. Zadlžené regióny nedokážu splácať svoje dlhy a nezamestnanosť je najvyššia v Európe. Vláda navyše zavádza úsporné opatrenia a okresáva sociálne výhody v záujme zníženia vysokého deficitu verejných financií, čo sa stretáva s veľkou nespokojnosťou obyvateľstva.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu