Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Matka, ktorá otrávila dcérku (5) Fridexom: Ide za mreže na 17 rokov!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Matka z Nejdku v okolí Karlových Varov na západe ČR, ktorá v roku 2010 prinútila vtedy päťročnú dcérku, aby po návrate z víkendu strávenom s otcom vypila čaj obsahujúci nemrznúcu zmes, toxický Fridex, poputuje na 17 rokov za mreže. Vyplýva to z dnešných informácií českých elektronických médií.

Krajský súd v Plzni odsúdil pôvodne páchateľku, ktorá lekára privolala k dcérke až po niekoľkých hodinách, na výnimočný trest 25 rokov odňatia slobody nepodmienečne. Tento trest neskôr potvrdil aj Vrchný súd v Prahe.

Na základe rozhodnutia Ústavného súdu ČR musel však o výške trestu rozhodovať znova. Ústavní sudcovia totiž dospeli k záveru, že výnimočný trest možno uložiť len v skutočne mimoriadnych prípadoch a po dôslednom zvážení všetkých okolností. V danom prípade postačuje sadzba v rozpätí 15-20 rokov väzenia. Plzenský súd preto v opakovanom konaní uložil žene trest 20 rokov odňatia slobody nepodmienečne.

Vrchný súd v Prahe teraz v odvolacom konaní rozhodol o znížení tohto trestu o tri roky. Prihliadol k tomu, že išlo síce o pokus o vraždu, ktorý však nezanechal na poškodenej žiadne trvalé následky. Rozsudok je právoplatný.

Obvinená v súdnej sieni konštatovala, že sa cíti nevinná. To, že bola v inkriminovanom čase s dcérou sama, vraj neznamená, že to urobila ona, podobne ako fakt, že Fridex kupovala osobne. Nie sú na to dôkazy, zdôraznila matka, ktorej dcérka ťažkú otravu prežila bez následkov, aj keď mala v tele niekoľkonásobok smrteľnej dávky etylénglykolu.

Jej sestra uviedla, že považuje matku otrávenej za obeť justičného omylu a bude sa preto usilovať o obnovenie prípadu po zabezpečení nových dôkazov s tým, že podobne ako matka dievčaťa naznačila možnú vinu otca poškodenej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu