Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nálety ISAF si vyžiadali aj civilné obete, zahynulo 5 detí a 4 ženy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KUNAR – Deväť civilistov - päť detí a štyri ženy, a štyria predpokladaní povstalci prišli dnes o život pri nálete síl ISAF v afganskej provincii Kunar pri hraniciach s Pakistanom. Oznámila to dnes agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Guvernér provincie Kunar uviedol, že k náletu došlo v noci nadnes v okrese Šigal pri spoločnej operácii afganských a medzinárodných jednotiek. Údaje o počte obetí zatiaľ neboli oficiálne potvrdené. Velenie ISAF pre agentúru AP uviedlo, že informáciu o civilných obetiach preveruje. "Dostali sme správu o údajných civilných obetiach. Berieme tieto informácie veľmi vážne a práve sa snažíme vyhodnotiť okolnosti sprevádzajúce incident," povedal v Kábule hovorca ISAF Jamie Graybeal.

Výbor OSN pre práva dieťaťa (CRC) so sídlom v Ženeve minulý týždeň zverejnil správu, v ktorej konštatoval, že jednotky ISAF vedené Spojenými štátmi usmrtili pri svojich operáciách v Afganistane za ostatné štyri roky stovky detí. Výbor oznámil, že straty na životoch boli spôsobené z veľkej časti neuváženým použitím sily a nedostatkom preventívnych opatrení. Zároveň vyzval Spojené štáty, aby prijali konkrétne a záväzné preventívne opatrenia a zabránili neprimeranému použitiu sily a zabezpečili, že nedôjde k ďalšiemu zabíjaniu a mrzačeniu civilistov, vrátane detí.

ISAF správu odmietli ako nepodloženú, pričom poukázali na znižujúci sa počet detských obetí konfliktu v Afganistane. Ilustrovali to na príklade, že počet detí, ktoré zahynuli alebo utrpeli zranenia počas leteckých operácií, klesol v roku 2012 o 40 percent oproti roku 2011.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu