Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Najslávnejšia poľská transsexuálka naďalej zostáva iba poslankyňou

Anna Grodzka
Anna Grodzka (Zdroj: TASR)

VARŠAVA - Prvá poľská transsexuálna poslankyňa prišla o možnosť uchádzať sa o post podpredsedu parlamentu, keďže poslankyňa, ktorú mala nahradiť, odmietla odstúpiť a poslanecký zbor hlasovaním rozhodol o jej zotrvaní vo funkcii. Informovala o tom agentúra AP.

Anna Grodzka vyvolala veľký záujem médií už vtedy, keď sa v roku 2011 stala poslankyňou parlamentu. Záujem vzrástol ešte viac, keď pred niekoľkými dňami oznámila zámer uchádzať sa o funkciu podpredsedníčky parlamentu. Narazila však aj na nevôľu konzervatívnych poslancov, ktorí avizovali, že jej vymenovaniu zabránia.

Aj keď je post podpredsedníčky Sejmu už mimo jej dosahu, Grodzka (58) má už aj tak veľký vplyv na politickej scéne, keďže sa stala azda najvýznamnejším symbolom liberálnych zmien v tradične konzervatívnej spoločnosti ovplyvňovanej učením katolíckej cirkvi, ku ktorej sa hlási väčšina poľského obyvateľstva.

Súd sa pred tromi rokmi uzniesol, že Grodzka je ženou narodenou v tele muža. Na základe zmeny jej právneho statusu, potom v Thajsku absolvovala operáciu na zmenu pohlavia. V roku 2011 sa stala prvým transsexuálnym členom poľského parlamentu. Kandidovala za ultraliberálne Palikotovo hnutie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu