Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Obama túži po úlohe mierotvorcu: Plánuje znova navštíviť Izrael

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký prezident Barack Obama plánuje na jar navštíviť Izrael, západný breh Jordánu a Jordánsko. Oznámil to v utorok Biely dom. Zvyšujú sa tým vyhliadky, že Spojené štáty presadia nový štart dlhodobo pozastavených izraelsko-palestínskych mierových rozhovorov.

Obamova cesta do Izraela bude jeho prvou oficiálnou návštevou krajiny od začatia jeho druhého funkčného obdobia v Bielom dome, uviedla tlačová agentúra Reuters.Biely dom informoval, že Obama o svojom zámere hovoril s izraelským premiérom Benjaminom Netanjahuom 28. januára, keď mu ten telefonicky blahoželal k nedávnemu volebnému úspechu.

Obama navštívil Izrael ešte počas svojej prvej prezidentskej kampane v roku 2008, avšak odvtedy v židovskom štáte nebol, čo sa stalo terčom kritiky zo strany niektorých proizraelských skupín. Podľa Bieleho domu ponúka začiatok Obamovho druhého volebného obdobia príležitosť na potvrdenie blízkych vzťahov medzi oboma krajinami, ako aj na diskusiu o aktuálnych otázkach týkajúcich sa Sýrie a Iránu.

Presný dátum návštevy zatiaľ nezverejnili, ale izraelská televízia Channel 10 citovala nemenované zdroje vo Washingtone, podľa ktorých začne americký prezident svoju návštevu židovského štátu 20. marca.

Izrael je blízky spojenec USA a skutočnosť, že si ho Obama zvolil za cieľ svojej prvej zahraničnej cesty od inaugurácie 21. januára, poskytne Obamovi a izraelskému premiérovi Netanjahuovi šancu napraviť svoj vzťah narušený spormi. Tie sa týkajú spôsobu, ako najlepšie čeliť iránskemu jadrovému programu.

Obamova cesta na Blízky východ zároveň naznačuje, že tento nepokojný región sa stane prioritou jeho druhého funkčného obdobia.

Hovorca Bieleho domu Jay Carney oznámil, že Obama sa na západnom brehu Jordánu stretne s palestínskymi lídrami a potom odcestuje do Jordánska, ktoré trpí dôsledkami sýrskej občianskej vojny. Jordánsky kráľ Abdalláh II. - kľúčový spojenec USA, ktorý sa pravdepodobne stretne s Obamom - zohrával v minulosti dôležitú úlohu v blízkovýchodných mierových iniciatívach, vedených Spojenými štátmi.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu