Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Čierne peklo v Pekingu: Kvôli smogu zatvárajú továrne a rušia lety!

Peking bojuje so smogom Zobraziť galériu (5)
Peking bojuje so smogom (Zdroj: SITA)

PEKING - Čínska metropola Peking je opakovane sužovaná smogovými kalamitami. Množstvo škodlivých častíc vo vzduchu tam v posledných dvoch týždňoch mnohonásobne presahuje úroveň považovanú za bezpečnú pre ľudské zdravie, aj keď silný vietor v piatok opar nad mestom čiastočne rozohnal.

Tamojšie úrady preto vyzvali obyvateľov, aby nadchádzajúci lunárny Nový rok oslávili menším počtom ohňostrojov než obvykle. Čínsky Nový rok pripadá tento rok na 10. februára a tradične je sprevádzaný búrlivými prehliadkami pyrotechniky, ktoré majú priniesť šťastie pre nadchádzajúce obdobie. Mesta sa počas osláv podobajú vojnovým zónam a nad domami ešte dlhé hodiny potom visia čierne mraky dymu.

"S cieľom zlepšiť kvalitu vzduchu a vytvoriť prostredie príjemné pre vás a vašu rodinu, prosím, odpaľujte menej ohňostrojov alebo sa ich vzdajte úplne. Prispejete tak k zníženiu emisií," uviedol nemenovaný predstaviteľ pekinského úradu pre ohňostroje a petardy.

Podľa amerického veľvyslanectva v Pekingu začiatkom tohto týždňa dosahovala koncentrácia škodlivých častíc menších ako 2,5 mikrometra v meste hodnoty 526 mikrogramov na meter kubický, čo je dvadsaťkrát viac, ako je bezpečný limit stanovený Svetovou zdravotníckou organizáciou (WHO).

Čierne peklo v Pekingu:
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Úrady preto zrušili desiatky letov a vyzvali občanov, aby radšej nevychádzali von. V utorok dokonca nariadili uzavretie 103 tovární, aby znížili koncentráciu vypúšťaných škodlivých látok. Vyjsť nesmelo ani 30 percent úradných vozidiel.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu