Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Obrovský výbuch v centrále ropného koncernu: Až 25 mŕtvych, 100 zranených

Veľký výbuch v centrále ropného koncernu si vyžiadal najmenej 14 obetí Zobraziť galériu (6)
Veľký výbuch v centrále ropného koncernu si vyžiadal najmenej 14 obetí (Zdroj: SITA)

MEXIKO - Najmenej 25 obetí a vyše 100 zranených je bilancia štvrtkového výbuchu v sídle mexického štátneho ropného koncernu Petróleos Mexicanos (Pemex) v hlavnom meste Mexiko. Najnovšiu bilanciu zverejnila agentúra DPA.

Stav 46 ľudí zo 101 zranených pri požiari v 54-poschodovej budove si vyžiadal hospitalizáciu, spresnil dnes mexický minister vnútra Miguel Ángel Osorio Chong. Pripustil, že počet obetí i zranených sa ešte môže zvýšiť, keďže záchranári ešte neukončili pátranie v troskách, pod ktorými zostalo zasypaných asi 30 ľudí. Zatiaľ spod nich vyslobodili jedného človeka.

Veľký výbuch v centrále
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Príčina výbuchu v suteréne 52-poschodovej budovy nebola bezprostredne známa, podľa neoficiálnych informácií išlo o únik plynu. Niektorí svedkovia hovoria o dvoch explóziách, napísala DPA. Podľa nemenovaných zdrojov z prostredia ropného koncernu bol príčinou požiaru zrejme prehriaty klimatizačný systém budovy. Predseda odborového zväzu zamestnancov v ropnom priemysle Moises Flores poukázal v tejto súvislosti na nedbanlivosť pri údržbe klimatizačného systému.  

Veľký výbuch v centrále
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Minister Osorio Chong pripustil, že Mexiko môže požiadať o zahraničnú pomoc pri zisťovaní príčin požiaru. Štyri spodné poschodia budovy sú ohňom vážne poškodené. V čase požiaru, ktorý vypukol tesne pred ukončením pracovného času, sa v objekte nachádzalo zhruba 10.000 ľudí. V súvislosti s požiarom hasiči nariadili evakuáciu budovy a uzavreli ulice v okolí budovy.

Pemex je štvrtou najväčšou ropnou spoločnosťou na svete. Sídlo centrály s kanceláriami sa nachádza v rušnej štvrti mexického hlavného mesta.

Veľký výbuch v centrále
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Centrála Pemex je druhou najvyššou stavbou v mexickom hlavnom meste. Vybudovaná bola ešte v roku 1984 a považovala sa za jednu z najlepšie zabezpečených budov pred zemetrasením. Odolala už  aj zemetraseniu so silou 8,2 stupňa.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu