Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Prudké oteplenie v Česku: Stúpajú hladiny riek, hrozia povodne

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Varovanie pred stúpajúcimi hladinami vodných tokov vydali v stredu podvečer českí meteorológovia.

Hladiny riek na západe a juhu ČR by podľa neho mohli dosiahnuť až tretí stupeň povodňovej aktivity. Varovanie sa týka siedmich krajov, v dvoch z nich - Plzenskom a Juhočeskom - platí povodňová pohotovosť, kým v Prahe, na Vysočine, ako aj v Stredočeskom, Královohradeckom a Pardubickom kraji vyhlásili povodňovú bdelosť.

Dôvodom je prudké oteplenie, ktoré nastalo po uplynulom mrazivom týždni. Rýchly odmäk snehovej pokrývky povedie s veľkou pravdepodobnosťou k zvyšovaniu hladín riek.

U väčšiny vodných tokov sa predpokladá iba prvý stupeň povodňovej aktivity, druhý by mohol byť prekročený v povodí Úslavy, Úhlavy, Klabavy a Lužnice. V týchto oblastiach meteorológovia nevylučujú ani krátkodobé prekročenie tretieho stupňa.

Už v stredu popoludní došlo k prekročeniu tohto najvyššieho stupňa na Doubrave v Pařížove, tok však neohrozoval ani ľudí, ani domy. Dispečing Povodia Labe nepredpokladá, že by sa občania v oblasti mali obávať o svoju bezpečnosť a príbytky, ak nezasiahnu okolie priehrady Pařížov intenzívne zrážky.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu