Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Merkelová: Nacisti sa dostal k moci, lebo ich spoločnosť tolerovala

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nacisti sa podľa nemeckej kancelárky Angely Merkelovej dostali k moci pred 80 rokmi vďaka zlým politickým rozhodnutiam a preto, že spoločnosť tolerovala ich rozmach.

"Vzostup národného socializmu bol možný preto, lebo elita nemeckej spoločnosti s nimi spolupracovala a väčšina spoločnosti odvracala pohľad, jednoducho mlčala," uviedla Merkelová na dnešnom otvorení výstavy s názvom Berlín 1933 - Cesta k diktatúre.

V dôsledku toho vnímala verejnosť všetkých perzekvovaných "so šokujúcou ľahostajnosťou" a to sa už nikdy nesmie opakovať. "Mysleli si, že týmto ťahom dajú nacistom opraty. Bol to fatálny omyl - všetko dopadlo celkom inak," konštatovala kancelárka.

Požiar v Ríšskom sneme vo februári 1933 poslúžil nacistom ako zámienka na zrušenie ústavy Weimarskej republiky. Prenasledovaní boli najmä sociálnodemokratickí a komunistickí poslanci Ríšskeho snemu, pričom niektorí z nich sa už nikdy nevrátili. Merkelová preto v tejto súvislosti vyzvala občanov Nemecka, aby boli aktívnymi členmi v demokratickej spoločnosti a tým garantovali svoju slobodu.

Na temnú stránku nemeckých dejín spomínali dnes aj poslanci Spolkového snemu (Bundestag). Jeho predseda  Norbert Lammert vyzval na obranu demokracie. Že ju treba brániť aj teraz, dokazuje podľa neho "neuveriteľná a hrozná" séria vrážd členov skupiny Národnosocialistické podzemie a antisemitsky motivované násilie. "Ríšsky snem je nemým svedkom demontáže prvej nemeckej demokracie pred 80 rokmi," povedal Lammert.

Presne pred 80 rokmi, 30. januára 1933, sa stal Adolf Hitler novým ríšskym kancelárom. V nasledujúcich rokoch systematicky upevňoval svoju moc postavil a vládol diktátorským spôsobom až do svojej samovraždy 30. apríla 1945.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu