Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Terorista sa vyhráža Merkelovej: Zabijeme vás a zaútočíme na parlament

Angela Merkelová
Angela Merkelová (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Nemecký islamista sa vo videu zverejnenom na internete vyhráža, že toto leto zaútočí na Berlín a zabije kancelárku Angelu Merkelovú. Informoval o tom dnes nemecký denník Die Welt, ktorý citovala tlačová agentúra Reuters.

Hovorca nemeckej tajnej služby, Úradu na ochranu ústavy, potvrdil, že jeho agenti takéto video videli. "Sú to bojové reči islamistov. Bezpečnostné služby o tom vedia a situáciu hodnotia," dodal hovorca.

Denník Die Welt informoval, že na internete sa objavilo trojminútové video s nemeckým islamistom, ktorý sa podľa svojich slov volá Abú Azzám. Údajne ide o radikálneho salafistu, ktorý sa vlani presťahoval do Egypta.

"Keď sa pozeráme späť na arabskú jar, tak sa tešíme na európske leto," povedal Abú Azzám vo videu. "Usáma (bin Ládin), čakaj nás... Chceme vidieť Obamu a Merkelovú mŕtvych," vyhlásil islamista. Dodal, že budova nemeckého parlamentu, Reichstagu, bude tiež terčom útokov, tak ako mrakodrapy Svetového obchodného centra v New Yorku 11. septembra 2001.

Nemecké úrady posilnili sledovanie salafistických skupín, ktoré vyznávajú radikálny výklad islamu. V Nemecku žije približne 4000 salafistov, čo je maličká časť z celkového počtu štyri milióny moslimských obyvateľov.

Účasť Nemecka na misii NATO v Afganistane viedla k obavám z útoku na nemeckom území. Berlín takisto poskytuje vojenské dopravné lietadlá na prevoz západoafrických vojakov do Mali, kde pomáhajú francúzskym a malijským silám bojovať proti islamských povstalcom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu