Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Samovražedný atentát v prezidentskom paláci: Muž sa pri kontrole odpálil!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOGADIŠO - Dvaja ľudia prišli dnes o život pri útoku samovražedného atentátnika v uzavretom areáli prezidentského paláca v somálskej metropole Mogadišo. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na miestne úrady.

Predstaviteľ somálskej polície pôsobiaci v prezidentskom paláci uviedol, že neznámy muž sa odpálil po tom, čo ho vojaci, slúžiaci na kontrolnom stanovišti pred palácom známym ako Villa Somalia, vyzvali na bezpečnostnú kontrolu. Ako poznamenáva AP, Villa Somalia leží na rozsiahlom pozemku s viacerými budovami, na ktorom je niekoľko kontrolných stanovíšť. Policajt ozrejmil, že útočník sa nachádzal štyri kontrolné stanovištia od samotného sídla prezidenta Hasana Šajcha Muhammada, ktorý je momentálne mimo vlasti na pracovnej návšteve.

Hasan Šajch Muhammad už prežil jeden pokus o atentát, ku ktorému došlo vlani počas jeho druhého dňa vo funkcii, keď sa dvaja samovražední atentátnici odpálili pri pokuse dostať sa do dobre stráženého hotela slúžiaceho ako dočasné sídlo somálskej hlavy štátu.

K činu sa zatiaľ nik neprihlásil, za podobnými útokmi v hlavnom meste Mogadišo však stoja militanti zo skupiny aš-Šabáb napojenej na al-Kájdu. Tí sa usilujú o zvrhnutie prezidenta Xasana Sheekha Maxamuuda, ktorý sa ujal moci z rozhodnutia parlamentu v septembri a ukončil tak osem rokov prechodnej vlády. Povstalci momentálne ustupujú pred 17-tisícovými silami Africkej únie, ktoré podporujú somálsku armádu pri dobýjaní území ovládaných islamistami, pričom ich donútili utiecť už z viacerých kľúčových miest. Etiópski vojaci navyše bojujú proti extrémistom na juhozápade Somálska, aš-Šabáb však napriek tomu ostáva v krajine potenciálnou hrozbou, pretože stále kontroluje vidiecke oblasti a uskutočňuje útoky v gerilovom štýle vrátane tých samovražedných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu