Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Samovražedný útok pred kostolom: Terorista sa odpálil počas omše!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KADUNA - Najmenej päť obetí si vyžiadal samovražedný útok na katolícky kostol v severnej Nigérii, kde sa v tom čase konala omša. Zranených je približne 100 ľudí, informovala agentúra Reuters. Následné nepokoje pripravili o život najmenej dvoch ľudí.

Podľa agentúry AP sa útočník tesne pred výbuchom pokúšal prejsť s autom cez bránu rímskokatolíckeho kostola svätej Rity. AP uviedla, že počet obetí je najmenej sedem.
      
Hovorca nemocnice St. Gerard dnes uviedol, že ošetrili 14 zranených. V nemocnici Garkura prijali 84 ľudí.
      
Mesto Kaduna, v ktorom k útoku došlo, sa nachádza na hranici medzi moslimským severom a kresťanským juhom krajiny. Krátko po samovražednom atentáte vyšla kresťanská mládež do ulíc, ozbrojená palicami a nožmi. Reportér agentúry Reuters informoval, že videl na ulici najmenej dve mŕtve telá.
      
K zodpovednosti za útok sa zatiaľ neprihlásila žiadna skupina. Islamistická organizácia Boko Haram už v minulosti zaútočila na nigérijské kostoly streľbou aj výbušninami. Jej útoky proti kresťanom sa zintenzívnili minulý rok.
      
Islamisti na severe Nigérie sa snažia o vytvorenie moslimského štátu. Polovica obyvateľstva krajiny však vyznáva kresťanstvo. Niektoré útoky, ktoré sa odohrali v oblasti, kde sa obe náboženstvá stretávajú, nesú známky snahy vyprovokovať násilie. Naposledy sa to podarilo v júni, keď výbuch bomby v kostole vyvolal sektárske nepokoje, ktoré si vyžiadali 90 obetí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu