Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Vykrádači bytov prehovorili: Prezradili, ako to robia aj čoho sa najviac boja!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA – Nenechávajte im otvorené „dvere“! Jedinečný prieskum, ktorý usporiadala česká spoločnosť Jablotron medzi 130 väzňami, odhalil tie najväčšie finty vykrádačov bytov a domov. Okrem toho, že sa odsúdenci pochválili všemožnými spôsobmi, ako zdolať zabezpečené príbytky, prezradili aj to, čo im pri vlámačkách najviac naháňa strach.

Česká spoločnosť Jablotron, ktorá vyrába rôzne zabezpečovacie systémy, sa rozhodla spoznať nepriateľa zblízka a usporiadala unikátny prieskum za mrežami väzenských ciel. Respondentmi boli trestanci odsúdení za vlámania a krádeže v bytoch a domoch, ktorí prezradili veľmi zaujímavé a užitočné informácie zo sveta zlodejov.

Bežný byt zdolajú do 5 minút

Opýtaní väzni sa pochválili, že priemerný čas, ktorý potrebujú na zdolanie prekážky, rátajú v minútach. Do priemerne zabezpečeného bytu sa vraj dokážu dostať už do piatich minút.

Pozor na otvorené okná, pivnice a garáže

Najčastejšou chybou, akej sa ľudia dopúšťajú, sú podľa odsúdencov otvorené, alebo zle zatvorené okná. Až pre tri štvrtiny (82 %) z nich je práve toto najľahšia cesta k „úspechu“. Druhým najľahším spôsobom pri vkrádaní je vraj pivnica (74 %). Naopak vchodové dvere sú pre nich ťažším orieškom, zrovna najľahšou cestou nie je ani strecha.

Čo dlhoprstým naháňa strach...

Z prieskumu vyplýva, že najväčšou prekážkou pre zlodejov sú alarmy, od vlámačky by odradili až 70 % z nich. Medzi ďalšie úskalia vykrádačov patria aj bezpečnostné dvere (69 %) a bezpečnostné sklá (63 %). Viac ako polovicu z nich vystraší tabuľka s nápisom „Objekt je napojený na pult centrálnej ochrany“, iných zas strážny pes.

...a čo nie?

Naopak až 80 % respondentov uviedlo, že pri vlámačke im neprekážajú susedia vo vedľajšom dome a „plniť vrecká“ by si neprestali ani ak by sa rozozvučal alarm. Žiadny problém im tiež nerobia vonkajšie žalúzie (75 %) a ani fólie na oknách (71 %).

Do rodinného domu v noci, do paneláku cez deň

Kedy je najvhodnejší čas? Až 52 % trestancov si myslí, že do rodinného domu je lepšie prísť v noci. Naopak do bytu v paneláku je podľa 74 % vhodnejšie vkrádať sa počas bieleho dňa. Šokujúcim zistením je, že až vyše 40 % zlodejov preferuje situáciu, ak pri vlámačke v byte spia ľudia.

Tipy hľadajú aj na Facebooku

Byty a domy si dlhoprstí najčastejšie vytipujú na základe odporúčaní od známych. Priláka ich však aj dlhodobejšie prázdny byt, plná schránka, alebo nezasvietené svetlo a neustále zatvorené okná. Novinkou vo svete zlodejov je takisto Facebook, na ktorom sa ľudia chvália rôznymi cennosťami, ktoré tak šikovným lupičom dávajú ako na podnose. Sociálne siete dnes pri plánovaní vlámačky používa až desatina opýtaných.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu