Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dráma na študentskej diskotéke: Pri požiari zomrelo 232 mladých životov!

V nočnom klube sa nachádzali v čase tragédie stovky ľudí! Zobraziť galériu (10)
V nočnom klube sa nachádzali v čase tragédie stovky ľudí! (Zdroj: SITA)

SANTA MARIA - Počet obetí nedeľňajšieho požiaru v nočnom klube na juhu Brazílie vyčíslili na 232 obetí. Hospitalizovať museli 48 zranených. Polícia potvrdila identifikáciu desiatok mŕtvych, ktorých drvivú väčšinu tvoria mladí ľudia. Tí sa podľa úradov udusili, alebo ich v panike ušliapal dav.

Požiar vypukol v nočnom podniku Kiss okolo 02:30 miestneho času (okolo 05:30 SEČ). V tú chvíľu sa tam bavilo najmenej 500, podľa niektorých zdrojov až 2000 ľudí, hlavne mladých. Konala sa tam akcia miestnej univerzity.

Požiar nočného klubu v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)
Požiar na diskotéke v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Podľa dostupných informácií sa požiar rozhorel po tom, ako kapela na pódiu nočného klubu Kiss odpálila ohňostroj. Od neho sa chytila zvuková izolácia a klub následne zahalil hustý dym. Mnoho obetí malo zomrieť po vdýchnutí toxických výparov.

V klube okamžite vypukol chaos, keď sa ľudia pokúšali dostať k východom. Väčšina obetí sa zrejme udusila dymom, niektorí ľudia prišli o život vo vzniknutej tlačenici. Na miesto sa začali schádzať hasičské a sanitné vozidlá, ale celý rozsah tragédie sa ukázal až za niekoľko hodín. Hasiči a policajti totiž klub niekoľko hodín prehľadávali a nachádzali ďalšie a ďalšie mŕtve telá.

"Videli sme, ako strop nad javiskom začal horieť. Sestra ma potom chytila ​​a odtiahla preč," povedala televízii Globo TV jedna z návštevníčok klubu. "Stihli sme sa dostať von včas. Dym sa začal šíriť hrozne rýchlo, ľudia nemali čas utiecť."

Požiar na diskotéke v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Jej slová potvrdil veliteľ hasičov Arthur Rigue. "Vo vnútri boli na najrôznejších miestach hromady tiel. Niektoré boli na toaletách," povedal stanici BBC Brasil. Hovorca regionálnej vlády Marcelo Arigoni oznámil stanici Radio Gaucho, že úrady zriadili improvizovanú márnicu v miestnej športovej hale, pretože kapacita nemocníc nestačila. Mŕtvych do haly privážali nákladné autá na identifikáciu, ktorá však môže trvať dlho, pretože väčšina obetí pri sebe nemala doklady.

Podľa Bastianella sa dnes podarilo odviezť z priestorov diskotéky telá všetkých mŕtvych: 120 mužov a 112 žien. Polícia následne priestor uzavrela pre potreby vyšetrovania.

Pred klubom sa zhromaždili stovky príbuzných a priateľov, ktorí čakali na nové správy. Na televíznych záberoch bolo vidieť, že hasiči vybúrali v stene budovy veľkú dieru. "Som hasičom 40 rokov, ale tragédiu takého rozsahu som ešte nevidel," povedal hasič Moisés da Silva Fuchs.

Požiar v nočnom klube
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Brazílska prezidentka Dilma Rousseffová skrátila kvôli požiaru návštevu Čile a vrátila sa do Brazílie.

Katastrofa v Brazílii je jednou z mnohých podobných. Sto mŕtvych si v roku 2003 vyžiadal požiar v nočnom klube vo West Warwicku v americkom štáte Rhode Island. Požiar nočného klubu v Buenos Aires si v roku 2004 vyžiadal 192 obetí, 61 ľudí zomrelo 1. januára 2009 pri požiari v nočnom klube v Bangkoku. Obdobná tragédia sa stala v decembri 2009 v nočnom klube v ruskom meste Perm. Priestory klubu zachvátil požiar po tom, ako z pódia začali odpaľovať zábavnú pyrotechniku, pričom jedna z rakiet zasiahla strop. Na porušenie predpisov v permskom podniku doplatilo svojim životom takmer 160 ľudí, desiatky utrpeli zranenia.

Požiar na diskotéke v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)
Požiar na diskotéke v
Zobraziť galériu (10)
 (Zdroj: SITA)

Brazília začala zvyšovať bezpečnostné štandardy a nacvičovať reakcie na mimoriadne situácie v súvislosti s konaním futbalových majstrovstiev sveta v roku 2014 a letných olympijských hier v roku 2016. Denník Estado de S.Paulo na svojej internetovej stránke uviedol, že v nočnom klube bolo v čase požiaru až 2000 ľudí.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu