Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Ďalší škandál zo severu: Poľské uhlie ničí kotly!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

CHRASTAVA - Lacnejšie uhlie z Poľska prúdi do obcí a miest Libereckého kraja na severe Česka. Nemá sa pritom spaľovať v domácnostiach, ale v tepelných elektrárňach. Navyše znečisťuje ovzdušie, informoval dnes spravodajský portál iDNES.cz.

 Metrák poľského lignitu vyjde na necelých 97 českých korún a drobnejšie hnedé uhlie orech na 116 korún. Metrák hnedého uhlia, v ktorom sú kusy veľké osem až 30 centimetrov, stojí 163 korún. Uvedené ceny sa nachádzajú na letákoch, ktoré dostali nedávno aj občania mesta Chrastava v Libereckom kraji. Jedna z obyvateliek uviedla, že nechápe, ako môžu uhlie z Poľska ponúkať, keď sa o ňom vie, že nie je vhodné a znečisťuje ovzdušie.

Za české hnedé uhlie zo severočeských baní zaplatia zákazníci dvakrát až trikrát viac než za poľské. V malých kotloch a v kachliach však poľské uhlie zle horí a hustý dym zamoruje ovzdušie predovšetkým v oblasti Frýdlantsko. Podľa odborníkov by sa malo spaľovať v tepelných elektrárňach, určite nie však v domácnostiach.

Podľa starostu mesta Frýdlant Dana Ramzera je vykurovanie poľským uhlím v oblasti stále veľkým problémom. "Keď idem po meste, tak podľa zápachu z dymu zistím, kde poľské uhlie majú. Pred rokmi sme Frýdlant plynofikovali, aby sme dýchali lepší vzduch. V posledných rokoch však ľudia odchádzajú od plynu a elektriny a kupujú často práve lacné, ale nekvalitné poľské uhlie," uviedol starosta. Podľa Ramzera niektorí obchodníci zrejme primiešavajú poľské uhlie do českého a podvádzajú tak zákazníkov.

 "Poľské uhlie je mladé a nevyzreté. Štruktúrou pripomína skôr lignit. Má navyše malú výhrevnosť a veľmi dymí," vysvetlil starosta obce Horní Řasnice. Poľské uhlie sa začalo do pohraničia Libereckého kraja dovážať vo veľkom pred štyrmi rokmi. "Je hrozne zlé a nehreje. Mnoho ľudí sa poučilo a už si ho druhýkrát nekúpili," povedal starosta Chrastavy.

Uhlie z Poľska môže ľuďom dokonca zničiť kotly. Lacné uhlie obyčajne obsahuje veľa síry, ktorá spôsobuje hrdzavenie kotlov. Pri spaľovaní síry okrem toho unikajú do ovzdušia škodliviny nebezpečné pre ľudské zdravie, upozorňujú ďalší starostovia z oblasti. Česká inšpekcia životného prostredia nesmie zasiahnuť proti spaľovaniu nekvalitného uhlia v domoch a bytoch. Zákon jej dovoľuje kontrolovať len úniky škodlivých látok z elektrární, teplární alebo z kotolní vo firmách.

Jeden malý domáci komín pritom pošle do ovzdušia viac jedovatého dymu než celá tepláreň alebo spaľovňa, informoval portál iDNES.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu