Streda8. máj 2024, meniny má Ingrida, zajtra Roland

Tymošenkovej hrozí doživotie: Ukrajina ju viní z vraždy politického miliardára!

Julija Tymošenková
Julija Tymošenková (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinská generálna prokuratúra ukončila vyšetrovanie vraždy podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa z polovice 90. rokov minulého storočia so záverom, že zločin objednala vodkyňa ukrajinskej opozície Julija Tymošenková.

Oznámil to dnes na tlačovej konferencii v Kyjeve generálny prokurátor Viktor Pšonka. Podľa agentúry RIA Novosti hrozí bývalej premiérke doživotie. Miliardár Ščerbaň, poslanec a šéf vplyvnej ukrajinskej finančnej skupiny, bol spolu so svojou manželkou zastrelený na letisku v Donecku v roku 1996. Z vraždy bolo o šesť rokov neskôr obvinených osem ľudí, z ktorých traja boli odsúdení na doživotie. Iniciátora zločinu ale policajti nevypátrali.

"Zhromaždili sme materiály svedčiace o tom, že Tymošenková si spoločne s (niekdajším premiérom Pavlom) Lazarenkom vraždu objednala. Vyšetrovacia skupina generálnej prokuratúry dnes Tymošenkovú navštívila, aby ju informovala, že je z tohto zločinu podozrivá," konštatoval generálny prokurátor.

Tymošenková a Lazarenko podľa Pšonku za vraždu Ščerbaňa zaplatili 2,8 milióna dolárov. Žaloba má byť spojená do jednej trestnej kauzy s prípadom firmy Jednotné energetické systémy Ukrajiny, na čele ktorej mala Tymošenková v polovici 90. rokov nezákonne previesť na štát dlh pol miliardy dolárov. Túto trestnú vec sa už od vlaňajška snaží prejednať súd v Charkove, ktorý ale expremiérka trvalo bojkotuje.

Z ukrajinských justičných kruhov už dlhšiu dobu prenikali správy, že Tymošenková je v Ščerbaňovej kauze hlavnou podozrivou. Dokonca sám prezident Viktor Janukovyč už vlani v júni v rozhovore pre agentúru Bloomberg uviedol, že Tymošenková má prsty vo všetkých zločinoch, z ktorých ju ukrajinská prokuratúra viní.

"Zločiny, spáchané v rámci rôznych trestných káuz, boli spáchané za účasti Tymošenkovej. Nie je to žiadne tajomstvo, vie to celý svet. Platí to aj o Ščerbaňovej vražde. Mala k tomu motív," vyhlásil ukrajinský prezident. Okrem podielu na Ščerbaňovej smrti je expremiérka vyšetrovaná či súdená ešte z ďalších štyroch vážnych zločinov vrátane rozsiahlych defraudácií a manipulácie so štátnym majetkom.

Syn zavraždeného podnikateľa Ruslan vlani v apríli oznámil, že vyšetrovateľom odovzdal dokumenty potvrdzujúce podiel Tymošenkovej na príprave Ščerbaňovej vraždy. Okrem expremiérky mal byť do zločinu zapletený aj jej niekdajší politický a obchodný spojenec Pavlo Lazarenko, ktorý bol v polovici 90. rokov predsedom vlády.

Lazarenko bol podozrivý zo zneužívania právomocí a pred stíhaním utiekol do USA, kde bol ale zatknutý a uväznený na desať rokov za rozsiahle finančné podvody. Z väzenia vyšiel vlani v novembri, ale vzápätí sa znova ocitol za mrežami, pretože nemal povolenie na pobyt v USA. Jeho ďalší osud je nejasný.

Hlavný obhajca Tymošenkovej Serhij Vlasenko tvrdí, že kauza vraždy Jevhena Ščerbaňa je súčasťou politického sprisahania proti vodkyni opozície. "Motív k vražde Ščerbaňa mal naopak Janukovyč. Štyri mesiace po Ščerbaňovej smrti sa Janukovyč stal gubernátorom Doneckej oblasti, čo by sa za Ščerbaňovho života nikdy nestalo," povedal nedávno Vlasenko agentúre Unian. Ščerbaňov majetok sa navyše podľa Vlasenka po podnikatelovej smrti dostal do vlastníctva Janukovyča a jeho obchodných priateľov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu