Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tisíce demonštrovali v Charkove za prepustenie Tymošenkovej

Tisíce demonštrovali v Charkove za prepustenie Tymošenkovej Zobraziť galériu (6)
Tisíce demonštrovali v Charkove za prepustenie Tymošenkovej (Zdroj: SITA)

CHARKOV – Viac ako päťtisíc ľudí sa zúčastnilo na piatkovej opozičnej demonštrácií v ukrajinskom meste Charkov, kde vyzývali na prepustenie väznenej expremiérky Julije Tymošenkovej, ktorá si práve v Charkove odpykáva trest odňatia slobody.

Zhromaždenie sa uskutočnilo napriek súdnemu zákazu a snahe orgánov električkami a trolejbusmi zablokovať prístupové cesty k miestu konania. Robili tak údajne v snahe ochrániť obyvateľov mesta. Napriek tomu sa však na hlavnom charkovskom námestí zišli tisíce ľudí. Stalo sa tak v deň, keď sa malo konať pojednávanie s Tymošenkovou vo veci daňových únikov. Proces však odročili, keďže expremiérka pre deklarované zdravotné dôvody neprišla.

Tisíce demonštrovali v Charkove
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč vo štvrtok vyhlásil, že nemôže Tymošenkovú omilostiť, keďže súdne konanie sa v jej prípade zatiaľ neskončilo. Obhajcovia bývalej premiérky vyzvali na jej prepustenie a "úplnú rehabilitáciu" po tom, ako Janukovyč začiatkom apríla omilostil bývalého ministra vnútra Jurija Lucenka odsúdeného za zneužitie právomocí a spreneveru. Ide pritom o jedného z Tymošenkovej spojencov, čo vyvolalo v prívržencoch opozície nádej, že na slobodu by sa mohla dostať aj ona.

Tisíce demonštrovali v Charkove
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Janukovyčovej politickej protivníčke súd v roku 2011 udelil sedemročný trest za zneužitie premiérskych právomocí, momentálne však čelí ďalším obvineniam, ktoré sa týkajú sprenevery a daňových únikov, ale aj údajného podielu na vražde vplyvného podnikateľa a politika Jevhena Ščerbaňa. Stíhanie Tymošenkovej a Lucenka viedlo k poškodeniu vzťahov medzi Kyjevom a Európskou úniou, ktorá ukrajinské orgány obviňuje z uplatňovania selektívnej spravodlivosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu