Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Žiadosť členky Pussy Riot zamietli, nič sa odkladať nebude!

Maria Alechinová Zobraziť galériu (2)
Maria Alechinová (Zdroj: SITA)

BEREZNIKI - Ruský súd v uralskom meste Berezniki dnes zamietol žiadosť členky punkrockovej skupiny Pussy Riot, Marije Aľochinovej, aby jej odložil výkon zvyšku z jej dvojročného trestu odňatia slobody dovtedy, kým jej syn (5) nebude mať 14 rokov.

Argumentovala, že jej oddelenie od syna v súčasnom útlom veku mu spôsobí nenapraviteľnú psychologickú ujmu. Sudkyňa Galina Jefremovová žiadosť odmietla s odôvodnením, že súd pri zvažovaní trestu pre Aľochinovú už vzal do úvahy to, že má malé dieťa, informovala agentúra Associated Press.

Dve členky skupiny Pussy Riot si odpykávajú vo väzení trest za vlaňajšiu protestnú "modlitbu" v hlavnej moskovskej katedrále, ktorá kritizovala Putinove čoraz užšie vzťahy s cirkvou. Tretia členka skupiny uspela s odvolaním. Aľochinová dnes na súde, ktorý požiadala o mimoriadne zriedkavé rozhodnutie odložiť jej výkon trestu, odmietla priznať svoju vinu. "Nik ma neprinúti povedať, že som vinná - nemám sa z čoho kajať.... Som v situácii, keď musím dokázať, že ma môj syn potrebuje, čo je evidentné," povedala. Zdôraznila, že sa v tomto veku chlapec formuje a nemôže byť bez matky.

Pred súdnou budovou v malom uralskom meste, ktorú strážila poriadková polícia, sa zhromaždilo niekoľko desiatok stúpencov Pussy Riot a žurnalistov. Odloženie výkonu trestu nie je v Rusku bežné, naopak existuje niekoľko väzenských zariadení pre odsúdené ženy s malými deťmi, o ktoré sa tam starajú počas výkonu svojho trestu za mrežami.

Maria Alechinová
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA)

Známy precedens je z roku 2010, keď odklad výkonu trestu povolil súd vodičke zo Sibíri, ktorá vbehla s autom na chodník medzi ľudí. Zavinila smrť jednej ženy a druhej spôsobila vážne zranenia, v dôsledku ktorých skončila žena doživotne na invalidnom vozíku. Súd odôvodnil odklad trestu tým, že odsúdená práve porodila a musí sa o novorodenca starať. Neskôr vyšlo najavo, že išlo o dcéru vysokého miestneho funkcionára, napísala agentúra Associated Press.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu