Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzsko chystá pozemnú operáciu: Povstalci sa vyhrážajú, že sa živí nevrátia

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BAMAKO - Úrad vysokého komisára OSN pre utečencov dnes informoval, že najnovšie boje v Mali vyvolali ďalšiu vlnu utečencov. Informovala o tom agentúra AP.

Hovorca UNHCR Adrian Edwards dnes v Ženeve spresnil, že po ofenzíve, ktorú počas víkendu spustila malijská armáda za podpory francúzskeho letectva proti islamistickým ozbrojencom, ušlo z Mali do susedného Nigeru, Burkiny Faso a Mauritánie asi 1230 utečencov.

Podľa jeho slov situácia v oblasti konfliktu je dnes menej prehľadná, ale vyslovil predpoklad, že kvôli bojom svoje domovy opustili stovky, možno tisíce ľudí.

V roku 2012 podľa Edwardsových informácií ušlo zo severu Mali do iných oblastí krajiny asi 200.000 ľudí. Ďalších 144.500 Malijčanov sa uchýlilo pred nestabilitou do susedných štátov.

Francúzske letectvo v noci nadnes bombardovalo malijské mesto Diabaly, ktorého sa zmocnili islamisti ovládajúci sever krajiny, a snažili sa získať kontrolu nad ním, ako aj nad tamojšou strategicky dôležitou vojenskou základňou.

Ako informovala AP, zo susedného Pobrežia Slonoviny dnes smerom do Mali vyrazil konvoj 40-50 nákladných áut prepravujúcich francúzskych vojakov. Podľa AP to môže svedčiť o tom, že francúzska armáda sa pripravuje na pozemnú operáciu. Do týždňa by sa k Francúzom mali pridať aj jednotky členských štátov Hospodárskeho združenia krajín západnej Afriky (ECOWAS). 

Francúzske vojenské zdroje podľa AP priznávajú, že islamistickí povstalci sú lepšie pripravení a vybavení ako očakávali. Napriek francúzskym náletom úspešne postupujú na juh krajiny, pričom v pondelok dobyli mesto Diabaly, takže od metropoly Bamako ich delí zhruba 400 kilometrov. Pred začiatkom francúzskej intervencie boli ich pozície asi 680 kilometrov od Bamaka.

Francúzsky prezident Francois Hollande dnes počas návštevy v Abú Zabí pre rozhlasovú stanicu RFI vyjadril presvedčenie, že francúzska vojenská operácia sa skončí úspechom. Podľa neho potrvá asi ešte ďalší týždeň, kým sa "nám s pomocou Afričanov, ktorí sa (tiež) rozmiestnia, obnoviť územnú celistvosť Mali".

Hollande v rozhovore tvrdil, že povstalci mesto Diabaly neobsadili, len sa tam skryli, aby sa ochránili pred francúzskymi náletmi. Zdôraznil, že z mesta "budú vyhnaní".

Velenie islamistických jednotiek na margo Hollandeových slov uviedlo, že Francúzi preceňujú svoje vojenské úspechy.

"Radil by som Francúzsku, aby prestalo ospevovať svoje víťazstvo. Podarilo sa im odísť z Afganistanu. Ale Mali neopustia nikdy," varoval Oumar ould Hamaha, veliteľ Hnutia za jednotu a džihád v západnej Afrike - jednej z extrémistických skupín zo severu Mali, ktorej ozbrojenci by mali byť v Diabaly. Pre povstalcov je podľa neho výhodou, keď Francúzsko do bojov vyšle príslušníkov pechoty, ktorí podľa jeho slov idú na istú smrť. "Odtiaľto živí neodídu," vyhlásil.

Diabaly je pre povstalcov špecifickým mestom: vládne jednotky tam totiž na miestnej vojenskej základni pred štyrmi mesiacmi zmasakrovali skupinu 16 neozbrojených moslimských duchovných z fundamentalistickej sekty Dawá, pochádzajúcej z Indie a sústreďujúcej sa na misionársku prácu. K sekte sa hlási aj samotný Hamaha.

Podľa AP nie je jasný osud vojakov malijskej armády, ktorí boli v čase útoku povstalcov na Diabaly na vojenskej základni. Hamaha tvrdí, že mnohí z nich padli, iní ušli. Jeho slová potvrdzuje aj informácia, ktorú má AP k dispozícii od nemenovaného vládneho úradníka.

V Bamaku dnes pristáli dve britské lietadlá C17, ktoré tam z Paríža dopravili francúzsky vojenský personál a zásoby. 

V Mali pôsobí okolo 800 francúzskych vojakov a prakticky každý deň prichádzajú ďalšie posily - celkovo by ich malo byť 2500. Na pomoc vládnym vojskám a francúzskym jednotkám v ich snahe zastaviť postup povstaleckých jednotiek na juh Mali príde 13 štátov, ktoré vyšlú svojich vojakov alebo poskytnú logistickú či inú podporu.

Mali, bývalá francúzska kolónia, v súvislosti s vývojom situácie v krajine požiadala Paríž o vojenskú pomoc proti islamistom blízkym al-Káide.

Intervencia zahraničných jednotiek v Mali sa začala približne rok po tom, ako sa ozbrojenci z kmeňa Tuarégov a islamistickí povstalci zmocnili mesta Timbuktu a dvoch ďalších lokalít na severe Mali, kde odvtedy začali presadzovať zákony islamského práva šaría, vrátane uplatňovania trestov ako bičovanie, kameňovanie či odtínanie končatín. Agentúra AP pripomína, že islamisti zakázali aj hudbu vrátane zvonenia mobilov. Pôvodne chceli na obsadenom území s rozlohou väčšou ako Afganistan vyhlásiť nezávislý štát, ale od tohto zámeru upustili.

Jedným z prvých cieľov francúzskych stíhacích lietadiel po začatí intervencie v nedeľu bola budova v meste Gao, ktorá slúžila ako hlavný štáb islamistickej polície, ktorá vykonávala tresty podľa práva šaría.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu