Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Chlapec (12) zabil otca-neonacistu: Chcel sa stať hrdinom

Ilustračné foto
Ilustračné foto

LOS ANGELES - Sudca v Kalifornii dnes odsúdil 12-ročného chlapca za vraždu druhého stupňa, pretože zabil svojho násilníckeho otca-neonacistu. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Chlapca, ktorého meno nebolo zverejnené na základe zákona o ochrane súkromia detí, odsúdili za zabitie 32-ročného Jeffa Halla zastrelením z tesnej blízkosti počas spánku na gauči. Trestný čin spáchal chlapec revolverovým nábojom .357 Magnum, uviedla miestna televízna stanica KTLA.

Incident sa stal pred dvoma rokmi v kalifornskom okrese Riverside, východne od Los Angeles, a chlapec mal vtedy desať rokov.

Hall bol regionálnym lídrom neonacistického Národného socialistického hnutia. Prokurátori na súde uviedli, že podozrivý zosnoval plán, keď sa dozvedel, že otec chce opustiť jeho oddanú nevlastnú matku a získať chlapca do svojej výhradnej starostlivosti. Podľa slov prokurátora Michaela Soccia na začiatku súdneho procesu sa "chlapec v ničom neodlišuje od ostatných vrahov". Chlapec "by otca zastrelil, aj keby bol členom Strany mieru a slobody".

Verejný obhajca Matthew Hardy však argumentoval, že detské vnímanie toho, čo je správne a čo zlé, bolo rozostreté pomermi v domácnosti, v ktorej chlapec vyrastal. Stretnutia neonacistov a rasistov tam totiž boli také bežné ako pravidelné bitky, ktoré dostával od otca, a zbrane boli tiež ľahko dostupné.

"Ak sa chystáte stvoriť monštrum, ak sa chystáte stvoriť zabijaka, čo by ste urobili?" spýtal sa obhajca Hardy a hneď odpovedal: "Dáte ho do domu, kde je domáce násilie, týranie dieťaťa, rasizmus." Dieťa bolo presvedčené, že ochráni svoju rodinu, ak skoncuje s násilím, ktoré museli od Halla znášať, obhajoval malého obžalovaného Hardy. "Myslel si, že sa stane hrdinom," dodal obhajca.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu