Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

V Česku sa začali historicky prvé priame prezidentské voľby

Kandidát Vladimír Franz
Kandidát Vladimír Franz (Zdroj: SITA)

PRAHA - Prvé priame voľby hlavy štátu v dejinách Českej republiky sa začali dnes o 14.00 h otvorením dovedna 14.904 volebných miestností po celej krajine. Informovali o tom české médiá.

Spolu s voľbou nástupcu prezidenta Václava Klausa, ktorého si voliči vyberajú z deviatich kandidátov, hlasujú niekde aj v miestnych referendách. Napríklad v obci Bukov pri Žďáre nad Sázavou sa vyjadria ku geologickému prieskumu na Kravej hore, kde by malo vzniknúť úložisko jadrového odpadu, v Písku budú hlasovať o tom, kde vybudovať nový plavecký bazén a v Ledči nad Sázavou, či zrušiť alebo nezrušiť mestskú pamiatkovú zónu.
      
Prezident Klaus sa chystá voliť o 15.00 hodine v pražských Kobylisiach.
      
Česi hlasujú aj na 102 zastupiteľských úradoch ČR v zahraničí, od amerického kontinentu, kde sa voľby začali v predstihu, až po Austráliu či Áziu. Prvý deň volieb sa už skončil v najvzdialenejšej volebnej miestnosti v austrálskej Canberre. Hlasovali už aj niektorí vojaci v českej časti vojenskej základne Shank v Afganistane, informoval server novinky.cz.
      
České ambasády a konzuláty sú rozdelené do troch časových pásiem tak, aby sa v nich voľby skončili súčasne s voľbami v Česku, v sobotu o 14.00 h SEČ.
      
Výsledky volieb sa očakávajú v sobotu okolo 18.00 h.

Prvá priama voľba českého prezidenta sa uskutoční dnes a v sobotu (12.1.) aj v priestoroch Veľvyslanectva Českej republiky na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave, kde môžu voliť občania ČR žijúci na Slovensku a zapísaní do voličského zoznamu na ambasáde. Ide o 417 potenciálnych voličov. Počet voličov však môže byť teoreticky vyšší, keďže v priestoroch veľvyslanectva môžu voliť aj Česi s trvalým pobytom v ČR. "Ak budú v čase volieb na Slovensku a budú oprávnení voliť na základe voličského preukazu, majú na to možnosť práve na veľvyslanectve," uviedla Viera Jarešová z konzulárneho oddelenia českej ambasády.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu