Utorok14. máj 2024, meniny má Bonifác, zajtra Žofia, Sofia

V českej prezidentskej kampani lietajú milióny: Prispel aj slovenský boháč!

Česká prezidentská kampaň zaváňa lobizmom
Česká prezidentská kampaň zaváňa lobizmom (Zdroj: SITA, financninoviny.cz)

PRAHA - Už tento týždeň sa u našich západných susedov konajú prezidentské voľby, pričom prvýkrát v histórii krajiny budú o novej hlave štátu rozhodovať samotní občania. Mnohí by v tejto súvislosti určite radi vedeli, z akých zdrojov kandidáti svoju kampaň financujú. Za niektorými z nich stoja poriadne veľké ryby.

V piatok a sobotu si Česi volia nového prezidenta. Václava Klausa tak po desiatich rokoch v úrade vystrieda jeden z deviatich uchádzačov. Pozadie financovania kampane niektorých z nich pôsobí prinajmenšom kontroverzne.

Asi najviac sa v tejto súvislosti v médiách objavuje meno bývalého premiéra Miloša Zemana. Jeho sponzorom má byť ukrajinská firma Lukoil, o ktorej je známe, že sa snaží ovplyvňovať českú politickú scénu. Podľa viacerých zdrojov mu na kampaň prispel konateľ spoločnosti Lukoil Aviaton Czech Martin Nejedlý.

Ďalším dobrodincom je údajne známy lobbista a Zemanov dlhoročný spolupracovník Miroslav Šlouf. Firma bývalého komunistického funkcionára Slavia Consulting má taktiež prepojenie na Lukoil. Obaja páni sa v prospech svojho favorita zriekli milióna korún (cca 40 000 eur). Zemanov volebný tím však popiera takéto priame financovanie a tvrdí, že išlo o súkromný dar strane Zemanovci, ktorú kandidát na prezidenta založil v roku 2009.

Nemenej zaujímavým sa ukazuje financovanie kampane v prípade Jana Fischera. Za ním podľa všetkého stojí oceliarsky magnát Tomáš Chrenek. Podnikateľ slovenského pôvodu, ktorý je majiteľom spoločnosti Moravia Steel či filmových ateliérov AB Barrandov, je blízky aj Pavlovi Paškovi. V roku 2008 kúpil firmu Fakon Pharm, ktorú súčasný predseda NR SR a poslanec za stranu Smer spoluvlastnil. Spoločnosť sa vzápätí premenovala na Martek Medical a tesne predtým, ako na Slovensku začala platiť novela zákona, podľa ktorej zdravotné poisťovne musia vyhlásiť na nákup liekov verejnú súťaž, získala lukratívny biznis za stovky miliónov korún. Chrenek Fischera podporuje preto, lebo ho považuje za "najdôveryhodnejšieho kandidáta". Z tohto dôvodu mu na jeho volebný účet dovedna poslal 14 miliónov korún (560 000 eur).

Ostatní kandidáti s "čistým" štítom sa domnievajú, že podobné prepojenia by nemali byť prípustné. "Ak chceme zatočiť s korupciou, klientelizmom a prerastaním politiky a biznisu, tak by úrad prezidenta nemali zastávať ľudia, ktorí sú svojou minulosťou či okolím s týmito javmi prepojení," povedal jeden z kandidátov Jiří Dienstbier.

Zdá sa teda, že v českej prezidentskej predvolebnej kampani lietajú milióny jedna radosť. Inak tomu ale zrejme nebolo ani u nás, keď sa o hlave štátu rozhodovalo v roku 2009. Oficiálne údaje síce uvádzajú, že nikto z kandidátov na post neprekročil zákonný limit, čo je 132 775 eur, premiér Robert Fico ale vyhlásil, že len kampaň Ivety Radičovej stála podľa neho tri milióny eur.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu