Streda15. máj 2024, meniny má Žofia, Sofia, zajtra Svetozár

Na Ústavný súd sa v ČR sa kvôli priamym voľbám prezidenta obrátilo už šesť ľudí

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Český Ústavný súd dostal šesť podnetov súvisiacich s prezidentskými voľbami. Zatiaľ poslednú sťažnosť podala na Silvestra Anna Kašná zo Šumperka, ktorú ministerstvo vnútra nezaregistrovalo do priamych volieb. Potvrdil to generálny sekretár Ústavného súdu Tomáš Langášek, ako uviedla spravodajská webová stránka Novinky.cz.

Súd zatiaľ o žiadnej zo sťažností nerozhodol, v piatok 4. januára bude o ďalšom postupe rokovať plénum, teda zbor všetkých sudcov.

Ministerstvo vnútra Kašnú nezaregistrovalo, lebo nedodala podpisy desiatich senátorov a štyroch poslancov, ktoré podľa svojich slov zohnala. Neposkytla ani ďalšie podklady, ako to vyžaduje zákon. Po rozhodnutí vnútra nevyhovel Kašnej ani Najvyšší správny súd (NSS).

Sťažnosť podal takisto senátor Tomio Okamura, ktorý síce pred voľbami nazbieral vyše 50.000 podpisov potrebných pre zaradenie medzi oficiálnych kandidátov, ale po odpočítaní neplatných hlasov mu tento počet klesol pod požadovanú hranicu, a ministerstvo vnútra ho preto vyškrtlo.

Ďalšie sťažnosti podali Jiří Kesner z Kolína a niekdajší disident Petr Cibulka, ktorí chceli kandidovať, ale nezískali dostatok podpisov. Na ústavný súd sa už v novembri obrátil tiež aktivista Lukáš Kohout. V sťažnosti poukázal na údajný zásah do práv advokátky Kláry Samkovej - ani jej vnútro neumožnilo kandidatúru, lebo nemala dosť podpisov. Sťažnosť podal takisto Zbyšek Dřevojan zo Znojma, ktorý sa domáha preskúmania právnej úpravy priamych volieb.

Prvé kolo prvých priamych volieb českého prezidenta je naplánované na 11. a 12. januára, ale nie je isté, či Ústavný súd stihne dovtedy prerokovať sťažnosti. V právomociach súdu je tiež odklad volieb, dodali Novinky.cz.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu