Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Na juhu Poľska sa šíri prasacia chrípka, dvaja ľudia zomreli

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - V južnej časti Poľska pri hraniciach s Českom a Slovenskom sa šíri nebezpečný vírus takzvanej prasacej chrípky, ktorému v oblasti podľahli už najmenej dve nakazené osoby.

V piatok o tom informoval český spravodajský portál iDNES.cz, podľa ktorého smrteľné prípady hlásili zo sliezskeho mesta Bielsko-Biala a Nového Targu v susednom Malopoľskom vojvodstve. Nemocnica v Bielsko-Bialej údajne identifikovala vírus u 13 pacientov, v celom Sliezsku je však potvrdených už asi 15 prípadov.

Portál cituje vyjadrenie riaditeľa nemocnice pre televíznu stanicu TVN 24, podľa ktorého sa prasacia chrípka podpísala na úmrtí pacienta trpiaceho iným ťažkým ochorením. "Menej upokojujúca je informácia, že okrem pacientov sa už vírusom chrípky nakazilo taktiež niekoľko zamestnancov nemocnice," uvádza iDNES.cz. V Novom Targu zomrel po nakazení prasacou chrípkou 50-ročný pacient podrobujúci sa chemoterapii, ktorého stav bol údajne veľmi vážny už aj predtým.

V pražskej fakultnej nemocnici už dva týždne ležia dvaja pacienti nakazení potenciálne smrtiacim vírusom, ktorých stav lekári označujú za kritický. Epidémia prasacej chrípky v rokoch 2009 a 2010 si v Česku vyžiadala 102 obetí, zatiaľ čo v Poľsku ich bol podľa iDNES.cz približne dvojnásobok.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu