Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Fischer o členstve v KSČ: Mal som rodinu a malé deti

Jan Fischer
Jan Fischer (Zdroj: SITA)

PRAHA - Kandidát na českého prezidenta, expremiér a bývalý šéf Českého štatistického úradu Jan Fischer dnes diskutoval online s čitateľmi spravodajskej webovej stránky Novinky.cz a vyjadril sa aj k svojmu členstvu v KSČ.

Web ponúka chatovanie s kandidátmi na prezidenta od 12. decembra  a posledný rozhovor sa uskutoční dva dni pred voľbami 9. januára. Fischer sa v chate nevyhol pálčivej otázke svojej minulosti, teda členstva v KSČ, kvôli ktorému je terčom neľútostnej kritiky.

"Mal som rodinu a malé deti. Opakovanú ponuku som nakoniec prijal, aby som neprišiel o svoju prácu. Viem, že to bola chyba. Poučil som sa z nej, a aj preto by som nikdy nešiel žiadať o podporu na sekretariát KSČM ani žiadnej inej politickej strany," uviedol Fischer.

Prezidentský kandidát reagoval tiež na amnestiu, ktorú na Nový rok vyhlásil súčasný prezident Václav Klaus. Rozsah amnestie ho prekvapil.

"Myslím si, že na 20. výročie mala dostať republika niečo úplne iné než amnestie. Mali byť vyznamenaní občania, ktorí sa zaslúžili o dobré meno našej krajiny," uviedol Fischer a dodal, že on sám by ako prezident amnestiu nevyhlásil, udeľoval by iba individuálne milosti.

Bývalý predseda českej úradníckej vlády vyhlásil, že by ako prezident vetoval nedávno schválený daňový balíček, ktorý zvýšil DPH na 15 a 21 percent. Naopak súhlasí s cirkevnými reštitúciami, k vyrovnaniu by však podľa neho malo dôjsť v ekonomicky priaznivejšom čase. Odmietol spoplatnenie vysokých škôl a podporil legálne užívanie konope na lekárskej účely.

Pokiaľ ide o jeho protikandidátov v priamych voľbách prezidenta, za najsilnejšieho z nich pokladá Miloša Zemana. Osobne vraj oceňuje niektoré pozitíva u Zuzany Roithovej, Karla Schwarzenberga a Jiřího Dienstbiera.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu