Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Kandidát na českého prezidenta Zeman: Som zásadným odporcom amnestií

Miloš Zeman
Miloš Zeman

PRAHA - Kandidát na českého prezidenta Miloš Zeman dnes v online rozhovore s čitateľmi webu Novinky.cz uviedol, že v prípade zvolenia na Hrad by sa snažil vykonávať funkciu tak, aby "nemusel na seba v zrkadle napľuť".

Zopakoval tiež, že prezidentské amnestie pokladá za feudálny prežitok a súhlasí s názorom, že tá prebiehajúca dala jasný signál podvodníkom a korupčníkom.

"Som zásadným odporcom amnestií," uviedol Zeman v odpovedi na jednu z mnohých otázok, ktoré smerovali k rozsahu súčasnej amnestie, vyhlásenej prezidentom Václavom Klausom pri príležitosti 20. výročia vzniku samostatnej Českej republiky.

Zeman súhlasí s názorom čitateľa spravodajskej webovej stránky Novinky.cz, podľa ktorého "amnestia dala jasný signál podvodníkom a tunelárom, že ak budú kopať za tú správnu 'stranu', sú nepostihnuteľní". Motiváciou pre návrat do vrcholnej politiky je pre Zemana chaos na domácej scéne. "Ak však chápem prezidentskú funkciu ako možnosť aspoň čiastočne tento chaos odstrániť, je to výzva, ktorá sa neodmieta," uviedol Zeman a v ďalšej odpovedi napísal, že v prípade zvolenia sa bude snažiť vykonávať funkciu tak, aby na seba nemusel napľuť v zrkadle.

Zeman sa v diskusii vyjadril za širšiu integráciu Európskej únie, najmä v oblasti zahraničnej a obrannej politiky, lebo iba tak bude môcť plnohodnotne rokovať s veľmocami typu USA, Ruska alebo Číny. EÚ podľa neho nie je pred krachom ani koncom, ale bruselskí úradníci by sa podľa neho nemali pliesť do vecí, ktoré patria národným štátom. Výhľadovo, v horizonte piatich až desiatich rokov, by preferoval aj zavedenia eura v Česku.

Zeman tiež priznal, že Čechov pokladá za najskeptickejší národ v Európe. "A ja v tejto skepse vidím nie nedostatok, ale prednosť, pretože iba človek, ktorý dokáže zdravo pochybovať, má schopnosť vlastného budúceho rozvoja," uviedol na webe Novinky.cz.

Napísal takisto, že u prezidentských kandidátov by osobne uprednostnil politickú a exekutívnu skúsenosť.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu